Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > IZ u Sloveniji dobila svog prvog hafiza Špendi Fidani

IZ u Sloveniji dobila svog prvog hafiza Špendi Fidani

Nakon podne-namaza (22.10.) u mektebu Begove džamiji u Sarajevu imam iz Slovenije Špendi Fidani proučio je završne ajete iz Kur'ana te na taj način napamet poručio cijeli Kur'an pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ. Inače, kandidati za učenje hifza pred Komisijom 15 dana kontinuirano napamet uče po dva džuza te na taj dokazuju svoj hifz i stječu zvanje hafiza Kur'ana.

Špendi je rođen 1985. u Sarajevu, a nakon završene Karađoz-begove medrese u Mostaru i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prihvatio je angažman imama, hatiba i muallima 2011. godine u džematu Ljubljana u Sloveniji.

“Pored porodice na prvom mjestu, ogromnu podršku dobio sam od svog džemata Ljubljana, hadžije Esada Mulalića i muftije dr. Nedžada Grabusa koji mi je, između ostaloga, omogućio da provedem šest mjeseci u Sarajevu, van radnog mjesta, proučim četiri puta Kur'an pred muhaffizom Muhamedom Lepirom i tako se pripremim za Komisiju”, kazao je Fidani  koji će hafisku dovu upriličiti uskoro u svom džematu u Ljubljani.

Ovo je veliki dan i za Islamsku zajednicu u Sloveniji koja je sa Špendijem dobila svog prvog hafiza među imamima i općenito.

Njegov otac g. Fidani kratko je prokomentirao: “Ovo mi je najsretniji dan u životu. Ne mogu opisati šta ovo znači za moju porodicu i familiju. Nisam mogao vjerovati kada mi je rekao da će pistati hafiz.”

Špendi je u braku sa Sumejom, koja je također završila Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, s kojom ima jedno dijete.

E. Subašić

rijaset.ba

 

  • 01
  • 02
  • 03

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top