Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Iz Novog Pazara ispraćen rekordan broj budućih hadžija: U Meku putuje 188 osoba

Iz Novog Pazara ispraćen rekordan broj budućih hadžija: U Meku putuje 188 osoba

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić je u svom obraćanju rekao da “ove godine u zijaret svetim mjestima odlazi rekordan broj ‘ambasadora’ koji će biti Allahovi gosti.”

 Prva grupa budućih hadžija iz Sandžaka i dijaspore, koja će u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) tokom dana hadža, pete dužnosti svakog muslimana i muslimanke, boraviti u svetim mjestima Mekke i Medine, otputovala je danas iz Novog Pazara, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Srbije ove godine posredstvom te islamske zajednice na hadž odlazi 188 osoba, što je rekordan broj. Za njih je organizovan svečani ispraćaj i proučena hadžijska ikrar dova.

Tokom vjerske svečanosti pred više stotina ljudi u centru Novog Pazara na Trgu Gazi Isa-beg, uz učenje odlomaka Kur'ana, priređen je vjerski program.

Tradicionalnom ispraćaju hadžija pored predstavnika Islamske zajednice u Srbiji prisustvovao je i gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac.

Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić je u svom obraćanju rekao da “ove godine u zijaret svetim mjestima odlazi rekordan broj ‘ambasadora’ koji će biti Allahovi gosti.”

On je poručio da nema veće sreće za vjernika koji će obaviti petu islamsku dužnost i biti na mjestima gdje je bio poslanik Muhammed s.a.v.s. i ostali vjerovjesnici.

”Sretan je onaj kome se Allah smiluje, a ima mogućnosti da bude na tim mjestima. Naše hadžije su naši ambasadori. Ovo je pokazatelj da naši Bošnjaci, naši muslimani znaju kako se ide na hadž. Hadž predstavlja islamske propise, a za nas u Islamskoj zajednici to je misija“, poručio je Dudić podsjetivši buduće hadžije da se iskrene dove (molitve) ne odbijaju pored K'abe, na Arefatu i u džamiji poslanika Muhammeda u Medini.

Muftija Dudić je također, podjestio vjernike da onaj koji ispravno obavi hadž vraća se bez grijeha.

Prvih 99 hadžija iz Srbije će Turkish Airlinesom otputovati sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla. Druga grupa od 33 otići će dan kasnije iz Beograda. Prije par dana 23 buduće hadžije koji žive u sandžačkoj dijapori otputovali su u Mekku.

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji hadž ove godine će obaviti ukupno 188 osoba. Iz Muftijstva sadžačkog je 108, Muftijstva preševskog 32, iz Muftijstva beogradskog i novosadskog 10, a iz dijaspore biće 38 hadžija.

Ovogodišnje hadžije su iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja, Preševa, Bujanovca, Beograda, Novog Sada i Beočina. Hadžije koje dolaze iz dijaspore su iz Turske, Njemačke, Rusije, Švicarske, Rusije i Libije.

U organizaciji Islamske zajednice Srbije, nakon ispraćaja u nedjelju, 4. septembra u Novom Pazaru, na hadž će u pondjeljak ujutro otputovati još 99 hadžija.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top