Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika

Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika

Najstarija među grupom vjernika koji su ove godine krenuli na hadž je Šarka Kajević, koja ima 82 godine, a najmlađi Admir Kojić, koji ima 31 godinu

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se danas ispred Medrese “Mehmet Fatih“ u Podgorici, odakle su autobusima krenuli za Tiranu. Oni će iz Tirane avionom nastaviti put do Saudijske Arabije, gdje će ispuniti jednu od pet islamskih dužnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj rodbine i prijatelja budućih hadžija došao je danas ispred Medrese, kako bi ih ispratili.

Najstarija među grupom vjernika koji su ove godine krenuli na hadž je Šarka Kajević, koja ima 82 godine, a najmlađi Admir Kojić, koji ima 31 godinu.

Na hadž je prvi put ove godine krenuo Refik Toskić iz Podgorice. On je kazao da je osjećaj pred odlazak „neopisiv“.

„Kako se približava čas kada treba da krenemo, sve se bolje osjećam i to ne mogu opisati riječima. Molim Allaha da nam ukabuli put, da nam primi dove, da se zdravo i veselo vratimo“, kazao je Toskić.

Među putnicima je i Denis Martinović: „Prvi put idem hodošastiti Mekku. Osjećaj je divan, uzbuđenje raste. Zahvaljujem Bogu što me je počastio da odem na hadž.“

Cijena aranžmana hodočašća ove godine iznosi 3.800 eura. U okviru aranžmana budućim hadžijama obezbijeđena je povratna avionska karta, prevoz autobusom do aerodroma, prevoz autobusom do Meke i Medine, hotelski smještaj, hrana, kurban, ihram, pratnja vodiča, teologa i ljekara.

Prošle godine na hadž iz Crne Gore otišla su 83 vjernika, dok je godinu dana ranije, 2016. godine, ta brojka iznosila 50.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Dan Arefata je u ponedjeljak, 20. avgusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu’l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Meke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadžijski bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje 21. avgusta.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top