Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Iz Berlina 26. decembra kreće marš koji ide do Halepa

Iz Berlina 26. decembra kreće marš koji ide do Halepa

Grupa evropskih aktivista krajem decembra planira organizovati veliki marš od Berlina do Halepa kojim će se pozvati na prekid bombardovanja u kojem gine na hiljade civila u tom sirijskom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Poljska novinarka i blogerica Anna Alboth, koja je inicijator ideje za AA je izjavila kako očekuje da se maršu 26. decembra u Berlinu pridruže na stotine građana.

“Naš glavni cilj, naš san je da se obustavi ono što se dešava u Halepu i da se civilima dostavi humanitarna pomoć. To je suština”, rekla je Alboth.

U istočnom dijelu Halepa blizu 300.000 civila nalazi se pod opsadom skoro tri mjeseca. U istom dijelu grada od sredine novembra ove godine ubijeno je 758 civila dok je 2.500 povrijeđeno u napadima režimskih snaga.

Alboth tvrdi kako se mnogi Evropljani osjećaju nemoćno pred surovim dešavanjima u Halepu, stoga su se odlučili na akciju.

“Želimo dati nadu stanovnicima Halepa”, poručila je novinarka.

Ona i njeni prijatelji aktivisti kreirali su prošle sedmice stranice na društvenim mrežama pod nazivom Civilni marš za Halep “Civil March For Aleppo”.

Vjeruje kako se maršu u Berlinu može odazvati blizu 5.000 ljudi.

Alboth naglašava kako ova kampanja nema veze ni sa jednom političkom partijom ili organizacijom, već je incijativa nekoliko desetina volontera iz raznih dijelova Evrope.

“Većina ljudi u našem timu dolazi iz različitih evropskim zemalja, njih skoro 120. Starosna dob je između 30 i 40 godina. Nijedna grupa ne stoji iza nas”, naglasila je Alboth.

Ona je pozvala sve građane, uključujući i članove političkih organizacija i stranaka, i sve one koji su zabrinuti zbog Sirije, da im se pridruže u maršu u kojem će nositi bijele zastave.

Planirano je da iz Berlina marš nastavi kroz Češku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, Grčku i Tursku, do Halepa, odnosno takozvanom izbjegličkom rutom, ali u suprotnom smjeru.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top