Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > IX transverzala: Pripreme za gradnju nadvožnjaka preko željezničke pruge

IX transverzala: Pripreme za gradnju nadvožnjaka preko željezničke pruge

Za gradnju nadvožnjaka Ministarstvo saobraćaja će izdvojiti 4.300.000 KM, Direkcija 2.300.000 KM, a Općina 1.000.000 KM.

Sporazum o sufinansiranju nastavka izgradnje IX transverzale koji se odnosi na izgradnju mosta iznad željezničke pruge u iznosu od 7,6 miliona konvertibilnih maraka potpisali su danas ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, ovlašteni potpisnik Direkcije za puteve KS Emir Hota i Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za finansije.

Za gradnju nadvožnjaka Ministarstvo saobraćaja će izdvojiti 4.300.000 KM, Direkcija 2.300.000 KM, a Općina 1.000.000 KM.

“Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom i Direkcijom uspjeli smo da se jedan dio IX transverzale već završi. Taj projekt neće stati  ni uprkos  teškim situacijama koje su se javljale u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima. Na početku realizacije projekta iskazali smo svoje opredjeljenje da ćemo probleme rješavati i nećemo odustati od izgradnje ove saobraćajnice. Devedeset posto imovinsko-pravnih odnosa smo riješili. Građevinska dozvola za gradnju nadvožnjaka je pripremljena i biće izdata u narednih nekoliko dana”, naveo je ovom prilikom Emir Dedović i izrazio očekivanja da će radovi na nadvožnjaku biti završeni do kraja ove godine.

“Predmet ovog sporazuma je dionica saobraćajnice IX transverzala, koja obuhvata najznačajniji objekt nadvožnjaka preko željezničke pruge. Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uslovi za prvu fazu njegove gradnje za koju će biti utrošena navedena sredstva”, naveo je Hota.

Po njegovim riječima, Direkcija za puteve je javnim pozivom izabrala izvođača radova, te slijedi potpisivanje ugovora za realizaciju ovog dijela projekta.

“Realizacijom ovog dijela projekta okončat će se druga njegova faza. Vlada KS je na sjednici u ponedjeljak usvojila zaključak i o odobravanju realizacije posljednje, treće faze koja će se finansirati iz kreditnih sredstava naredne godine”, istakao je ministar Fišo.

Izgradnja ove gradske saobraćajnice podijeljena je u tri faze, odnosno poddionice. Prva je na potezu od mosta preko rijeke Miljacke do ulice Džemala Bijedića sa rekonstrukcijom raskrsnice, druga od ulice Džemala Bijedića do spoja sa ulicom Safeta Zajke sa pomenutim objektom nadvožnjaka i treća se odnosi na rondo u ulici Safeta Zajke zajedno sa vezom IX transverzale sa LOT-om 2C Sarajevske obilaznice.

IX transverzala je primarna gradska saobraćajnica kojom je planirano povezivanje lijeve strane Općine Novi Grad sa obilaznicom grada, budućim gradskim autoputem i naseljima na desnoj strani. Ima ulogu najkraće veze za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top