Vijesti iz zemlje

Ivica Osim: Naša obaveza je da EYOF živimo kao što smo živjeli Olimpijadu

Osim je u EYOF-u prepoznao i veliku šansu za naše društvo u cjelini

Fudbalska legenda Ivica Osim neprikosnoveni je sportski autoritet, omiljen i cijenjen u svakom društvu.

Sarajlija koji je svojim životnim primjerom zaslužio apsolutno poštovanje svih nas jedan je od ljudi koje je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka imenovao za ambasadora EYOF-a, koji će svečanom ceremonijom biti otvoren 10. februara u 19 sati na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Popularni Švabo prepoznao je hvalevrijednu inicijativu Gradske uprave i rado se odazvao uručenom pozivu, te nije krio emocije zbog činjenice da je domaćin ovogodišnjeg zimskog izdanja EYOF-a upravo njegov rodni grad.

Osim je u EYOF-u prepoznao i veliku šansu za naše društvo u cjelini.

– Ovdje mi je samo žao, Olimpijada je bila i prošla i Sarajevo je naraslo i odraslo, ali što se tiče samog sporta kao sporta, s obzirom da mi stalno računamo da Sarajevo i treba i može da živi od ovih planina, to nije adekvatno iskorišteno. To treba napraviti tako da te planine postanu evropski i svjetski interesantne, dakle ne samo za nas, jer mi smo ostali zatvoreni. To upravo radi EYOF i ja čestitam domaćinima na jedinstvenoj prilici da Evropa i svijet ponovo govore o Bosni i Hercegovini u pozitivnom kontekstu.

Olimpijski grad inače zaslužuje mnogo više, a ponašamo se kao da je Olimpijada davno prošlo vrijeme, dok pametan svijet od toga nešto nauči i iskoristi. Stoga je naša obaveza da EYOF živimo kao što smo živjeli Olimpijadu nekada i da na taj način potičemo omladinu na zdravi, sportski stil života. Sjećam se kako smo se mi kao omladina spuštali ligurama niz Dalmatinsku, pa direktno u tramvaj. Jeste da nas je dole čekala milicija, ali sve su to lijepa sjećanja koja ostaju za cijeli život, a kojima danas nažalost ne svjedočimo – kazao je Osim.

Faktor

Povezani članci

Back to top button