Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ivanić pisao ambasadorima u UN-u: Nemojte usvojiti rezoluciju o Srebrenici

Ivanić pisao ambasadorima u UN-u: Nemojte usvojiti rezoluciju o Srebrenici

Kometarišući sastanak u Beogradu predsjednika RS i Srbije Milorada Dodika i Tomislava Nikolića, Ivanić je rekao da ne razumje šta su Dodik i Nikolić htjeli svojom pres-konferencijom

 

Kao srpski član Predsjedništva i u svoje lično ime uputio sam pismo ambasadorima zemlja članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom rasprave o rezoluciji o događajima u Srebrenici i zatražio od njih da ne usvoje ovu rezoluciju, izjavio je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH na konferenciji za novinare danas u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da je ona poslužila, između ostalog da se prilike u BiH u potpunosti promjene. Do unazad 15-20 dana imali pozitivnu priču o evropskom putu, izjavu Predsjedništva jednoglasno potvrđenu u Parlamentu, dobili sporazum o stabilizaciji i približavanju kao temu, počeli razgovarati o evropskom putu i o reformskim procesima i desilo se nekoliko događaja koji su BiH vratili unazad”, rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima danas niko ne govori o budućnosti, svi govore o prošlosti.

“Društvo je potpuno podijeljeno o predstojećim događajima. Jedni snažno podržavaju rezoluciju, drugi osporavaju, treći su indiferenti i evidentno je da postoje negativne posljedice cijele ove priče. Zato sam odlučio s obzirom da o tome nema konsenzusa u Predsjedništvu da pismo pošaljem u svoje ime i ono će danas biti distribuirano generalnom sekretaru i amasadorima svih zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN”, rekao je Ivanić.

Kometarišući sastanak u Beogradu predsjednika RS i Srbije Milorada Dodika i Tomislava Nikolića, Ivanić je rekao da ne razumje šta su Dodik i Nikolić htjeli svojom pres-konferencijom.

“Ne razumijem Nikolića jer da je čitao diplomatsku poštu, pa i medije vidio bi da sam se ja odredio o deklaraciji i rezoluciji puno prije njega i da sam to rekao javno i na ozbiljnim mjestima kao što je Savjet Evrope i da nisam ćutao i nisam nikome držao pridike. Posebno ne razumijem Dodika jer smo imali dogovor da ovo pismo zajedno potpišemo”, rekao je Ivanić i dodao da je evidentno da će Dodik nastaviti da vodi politiku kako on misli, a da će on raditi svoj posao i čuvati interese srpskog naroda kako misli da ih treba čuvati.

Ivanić je dodao da neće prisustvovati sastanku predstavnika Srba u institucijama vlasti na nivou RS i BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top