Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > IUS: Za stipendiju dosad 2 700 prijavljenih, novi rok 28. maja

IUS: Za stipendiju dosad 2 700 prijavljenih, novi rok 28. maja

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) svake godine uspješno organizira testiranje za stipendije za sve učenike 4. razreda srednjih škola

 

Testiranje je prilika da učenici pokažu svoje znanje i dobiju priliku da ostvare odgovarajuću stipendiju ili popust za školovanje na našem Univerzitetu. Zbog velikog interesovanja, kao i broja vaših registracija, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je odlučio organizirati II testiranje za stipendije koje će se desiti 28. maja 2015. godine sa početkom u 14 sati u prostorijama IUS-a. Testiranje će biti iz oblasti matematike i opšte kulture. “U poređenju iz 2014. godine broj registriranih učenika je četiri put aveći, što je nam predstavlja veliki uspjeh”, kazao je rektor Univerziteta dr. Yucel Ogurlu.

Na prvom testiranju u mjesecu martu kada je 2700 učenika apliciralo za stipendiju iz pedeset gradova. Osim održavanja visokog nivoa obrazovanja kadrova različitih profila, poseban fokus IUS-a je i na afirmisanju sopstvenog rada i dostignuća, uključivanju u međunarodnu univerzitetsku zajednicu, te dugoročnoj saradnji sa srodnim univerzitetima, ostvarenoj kroz različite projekte i programe. Pri tome, IUS nastoji privući i zadržati izvanredne, kvalifikovane predavače i administrativno osoblje, koje daje znatan doprinos u oblastima svog djelovanja, te omogućava učestvovanje u inovativnim istraživačkim projektima, u cilju stalnog poboljšanja pružanja usluga studentima i društvenoj zajednici. Više od 30 visokokvalifikovanih uspješnih ljudi, povratnika u BiH, u posljednjih nekoliko godina, našlo je sigurno zaposlenje u struci na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i time dobilo priliku da svoju akademsku karijeru nastavi u svojoj zemlji.

Uslovi za pristup testiranju su:

1. Državljani BiH ili regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Kosovo, Makedonija)
2. Maturanti srednjih škola, kao i drugi kandidati koji su završili srednju školu, bez obzira na starosnu dob
3. Kandidati imaju pravo samo jednom izaći na testiranje
4. Potrebno je sa sobom ponijeti ličnu kartu ili drugi identifikacijski dokumenat sa fotografijom.

Stipendije/popusti na školovanje koji se dodjeljuju mogu biti: potpuni, tj. 100% stipendije, koje pokrivaju sve troškove školarine na IUS-u, ili djelimične od 10% do 90%. Cilj ove vrste stipendiranja je podsticanje i promoviraje znanja i sposobnosti kao posebne vrline kod mladih ljudi. Sve navedene vrste stipendija odnose se na četverogodišnji studij na jednom od fakulteta IUS-a (uključujući i Školu engleskog jezika, za kandidate koji moraju pohađati intenzivne časove engleskog jezika).

Za 2015. godinu, Internacionalni univerzitet u Sarajevu je obezbjedio više od 1000 stipendija za najuspješnije student. Prijava za testiranje je obavezna i to se može učiniti na: http://stipendija.ius.edu.ba/. 

Rezultati testova bit će dostavljeni putem e-maila i poštom najkasnije 5 dana nakon dana testiranja

Izlazak na testiranje se ne naplaćuje.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top