Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > IUS: Svečano otvorena Asocijacija Ujedinjenih nacija u BiH (UNA BiH)

IUS: Svečano otvorena Asocijacija Ujedinjenih nacija u BiH (UNA BiH)

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) danas je svečano otvorena Asocijacija Ujedinjenih nacija u BiH (UNA BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima jedne od članice Amine Agović, asocijacija koja prvenstveno okuplja studente IUS-a uskoro planira proširiti svoje djelovanje na državni nivo.

“Danas je svečano otvaranje asocijacije, planiramo postati i zvanična asocijacija, ali i članica velike mreže asocijacija UN-a svijeta. Trenutno smo registrovani kao klub na IUS-u, ali namjeravamo postati nevladina organizacija na državnom nivou. Dobili smo podršku UN-a u BiH, našeg fakulteta i evo već radimo, danas predstavljamo naše ciljeve, ideje i projekte”, kazala je Agović.

Asocijacija UN-a u BiH, prema njenim riječima, djelovat će u budućnosti kroz edukacione radionice, propagiranje mira, sigurnosti i razvoja.

“Planiramo djelovati globalno. Ova asocijacija trenutno okuplja studente, planiramo dalje razvijati asocijaciju, imati članove i sponzore. Naš osnovni cilj odnosno područje djelovanja su edukacija, mir, sigurnost i razvoj. Odziv studenata je trenutno jako dobar s obzirom na to da smo mi nova organizacija koja se oglasila prije nekih šest dana, danas na svečanom otvaranju skupit ćemo više članova i dobiti njihovu podršku”, istakla je Agović.

Današnjem otvorenju odazvao se veliki broj studenata i profesora IUS-a kao i rektor univerziteta prof. dr. Yucel Ogurlu koji je poručio kako je zadovoljan što su upravo studenti IUS-a pokrenuli ideju formiranja Asocijacije.

“Sretan sam što vidim kako IUS raste i razvija se u svim segmentima. Ovo je velika privilegija, ali i izazov za studente i osoblje IUS-a, nadam se da će ova asocijacija biti model i temelj za sve druge organizacije u zemlji i regionu”, kazao je Ogurlu.

Tim Asocijacije tokom današnjeg otvorenja videoprezentacijom predstavio je svoje djelovanje ističući da su prepoznali vrijednosti UN-a koje će u budućnosti propagirati u BiH. Učešće u UNA BiH moći će, kako je istaknuto, ostvariti studenti svih drugih univerziteta u BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com