Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > IUS: Stručnjaci iz Evrope i Azije govorili o uticaju rata na gradove iz osmanskog doba

IUS: Stručnjaci iz Evrope i Azije govorili o uticaju rata na gradove iz osmanskog doba

Govoreći o izgledu Balkana za vrijeme vladavine Osmanskog carstva, prof. Jezernik je kazao kako je to bio prostor multikulturalnosti
  Internacionalni Univerzitet u Sarajevu danas je bio domaćin radionice na kojoj su brojni stručnjaci i profesori iz zemalja Evrope i Azije govorili o temi “Glasnik genocida – Uticaj rata na gradove iz otomanskog doba”, piše Anadolu Agency (AA).

Radionicu je otvorio profesor Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani Božidar Jezernik. Govoreći o izgledu Balkana za vrijeme vladavine Osmanskog carstva, Jezernik je kazao kako je to bio prostor multikulturalnosti.

“Bio je to prostor multikulturnosti i vjerske tolerancije. Možemo reći da su u Osmanskom carstvu ljudi različitih vjera i naroda živjeli izmješani i pomiješani između sebe. Nije to bilo kako danas zamišljamo, kada govorimo o multikulturnosti i toleranciji, ali pripadnici različitih naroda i vjera živjeli su miruljubivo jedni pored drugih. Proces europeizacije Balkana koji je krenuo u 19. stoljeću i stavio naglasak na nacionalnu državu, donio je tu jednu veliku promjenu, ali promjenu sa mnogo nepovoljnih posljedica”, kazao je Jezernik.

Rektor IUS-a prof. dr. Yücel Oğurlu u ime organizatora zahvalio se učesnicima radionice ističući kako je ona izuzetno značajna, posebno ako se uzme u obzir ne tako davna historija Balkana, ali i svakodnevna dešavanja.

Pored radionice, stručnjaci su učestvovali u sesiji na temu “Gradovi iz Osmanske ere”, koja je okupila profesora sa IUS-a, Instituta Evropskog univerziteta iz Italije, Univerziteta East Anglia iz Velike Britanije i Univerziteta Trakye iz Turske.

Druga sesija o temi “Osmanska populacija” okupila je profesore sa Londonske škole Ekonomije, Univerziteta Firat iz turskog Elaziga, Univerziteta iz Tripolija te Univerziteta Dicle iz Diyerbakira.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top