Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > IUS ispratio sedmu generaciju diplomanata: Priznanja dobila 244 studenta iz više zemalja svijeta

IUS ispratio sedmu generaciju diplomanata: Priznanja dobila 244 studenta iz više zemalja svijeta

Priznanja su uručena za 244 studenta iz različitih zemalja svijeta. Danas je poručeno da su se svi danas okupili kako bi obilježili kraj jednog važnog i početak novog poglavlja u živorima mladih ljudi

Na svečanoj ceremoniji dodjele diploma za generaciju 2015 bili su prisutni članovi rukovodstva, profesori i studenti IUS-a, kao i mnogobrojni roditelji, prijatelji i gosti

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) svečanom ceremonijom danas je ispratio sedmu generaciju diplomanata, dodiplomskog i postdiplomskog studija, javlja Anadolu Agency (AA).

Priznanja su uručena za 244 studenta iz različitih zemalja svijeta. Danas je poručeno da su se svi danas okupili kako bi obilježili kraj jednog važnog i početak novog poglavlja u životima mladih ljudi. Na svečanoj ceremoniji dodjele diploma za generaciju 2015 bili su prisutni članovi rukovodstva, profesori i studenti IUS-a, kao i mnogobrojni roditelji, prijatelji i gosti.

Među prisutnima su bili i članovi diplomatskog kora, te veliki broj uglednih gostiju iz kulturnog, ekonomskog, društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine i inostranstva. 

Prisutnima se prvi obratio rektor IUS-a prof. dr. Yucel Ogurlu koji je studentima od srca čestitao na njihovom uspjehu i poželio im uspješnu i sretnu budućnost, kako na poslovnom, tako i privatnom planu.

Kako je kazao, danas je dan kada “slave svoj akademski uspjeh i dan kada zatvaraju jedno, a otvaraju drugo poglavlje u njihovim životima”.

“Dragi studenti, ovo je najvažniji dan za vas i naš univerzitet”, poručio je Ogurlu.

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo Hasan Topaloglu čestitao je studentima i profesorima koji su im prenijeli znanje te poželio da im diplome budu od koristi. 

“Fondacija SEDEF kao osnivač IUS svake godine dodjeljuje stipendije studentima za školovanje. Ove godine smo to učinili sa ukupnim brojem od 1.000 stipendija. To su stipendije koje smo dodijelili samo učenicima iz BiH. Prihvatamo i stipendiramo studente prvenstveno iz Turske, ali i iz drugih zemalja tako da zajedno sa IUS-om pokušavamo obezbijediti da Sarajevo bude jedan od važnih centara na međunarodnom nivou po pitanju stipendija”, poručio je Topaloglu.

Ističe da na isti način daju mogućnost njihovim uspješnim studentima da budu stipendisti postdiplomskih i doktorskih studija. 

“Naredne godine ćemo uvesti i srednje obrazovanje tako da ćemo pratiti sve stepene obrazovanja”, pojasnio je Topaloglu naglasivši da će otvoriti i vrtić za djecu i da su prošle godine preuzeli osnovnu školu “Isa-beg Ishaković”.

Dodao je da IUS svake godine povećava broj stipendista, te da se ove godine na ispitu za stipendiju prijavilo više od 2.000 kandidata, što je dobar pokazatelj da su se studenti iz Bosne i Hercegovine u velikom broju odazvali na poziv.

Podsjetio je da je IUS za rad u proteklih deset godina izabran za univerzitet godine na Balkanu.

“Najvjerodostojniji primjer IUS-a su njegovi diplomanti. Želimo da se nikada ne prekida ta veza izmeđi vas i nas. Vi ćete se vratiti u vašu domovinu i nosit ćete sa sobom obrazovanje koje ste stekli, s kojim ćete biti lider u procesu razvija vaše zemlje, a mi ćemo biti ponosni ako vi uz vaš uspjeh budete stalno nosili referencu IUS-a”, poručio je Topaloglu.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay obratio se prisutnima i kazao da mu je čast biti danas sa njima i prisustvovati jednoj od najvažnijih stvari u njihovom životu.

Obraćajući se diplomantima, naglasio je da je danas dan kada koračaju u novi život i nose sa sobom nova prijateljstva, ali i uspomene. Govorio je o rastu IUS-a istakavši da je povećan broj studenata i stipendija. 

Studentima je poručio da su privilegovani što su studirali u Sarajevu, multietničkom gradu te da su svi sada bogatiji za nova prijateljstva i iskustva. 

“Ovo je vaš dan”, dodao je Erginay.

Nakon pozdravnih govora uvaženih zvanica, pristupilo se svečanoj ceremoniji dodjele diploma, gdje su proglašeni i najbolji studenti tri fakulteta IUS-a, kao i najbolji student IUS-a.

Ovogodišnji najbolji student IUS-a je Šejma Šikalo koja je kazala da ona predstavlja glasove mnogih diplomanata. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top