Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Istraživanje u Danskoj pokazalo da ne postoji nikakva veza između vakcina i autizma

Istraživanje u Danskoj pokazalo da ne postoji nikakva veza između vakcina i autizma

Istraživanje danskog Instituta Statens Serum iz Kopenhagena, sprovedeno na više od 650.000 djece, pokazalo je da ne postoji apsolutno nikakva veza između vakcina i autizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najnovija studija iz Danske nije utvrdila nikakvu povezanost između vakcinacije protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i razvoja autizma.

Riječ je o veoma opsežnoj studiji sprovedenoj na 657.461 djetetu u Danskoj, rođenom između 1999. i 2010. godine.

Istraživači koji su radili na studiji kazali su da se doktori i stručnjaci za javno zdravstvo još uvijek često suočavaju s ukorijenjenim i rastućim nepovjerenjem prema vakcinaciji u nekim dijelovima zemlje.

Neki od istraživača koji su učestvovali u ovom istraživanju 2002. godine su također objavili tekst o ovoj temi.

Anders Hviid, jedan od istraživača koji je učestvovao u studiji, istakao je kako su ovaj put odlučili da sprovedu istraživanje, jer još uvijek neki ljudi vjeruju da postoji povezanost između vakcinacije i autizma.

“Još uvijek postoje oni vjeruju da vakcine uzrokuju autizam. To je zaista zabrinjavajuće”, rekao je Hviid.

Dodao je da je tome značajno doprinio i pokret koji se protivi vakcinacije koji je, kako je kazao, i dalje vrlo snažan.

“Nismo pronašli dokaze za hipotezu o povećanom riziku od autizma nakon vakcinacije MMR vakcinom među djecom u Danskoj. Nismo došli do rezultata za hipotezu da MMR vakcina izaziva autizam u osjetljivim podgrupama koje karakterišu okolišni i porodični faktori rizika”, naveo je Hviid.

U uvodniku objavljenom u studiji, dr. Saad Omer s Univerziteta Emory naveo je kako je ova studija na neki način dokaz da još uvijek živimo u svijetu koji nije uvijek spreman prihvatiti činjenice.

Istakao je da fokus sada treba biti na studijama koje jasno pokazuju kako najbolje uvjeriti roditelje, koji ne podržavaju vakcinaciju, da su vakcine sigurne i u najboljem interesu njihove djece.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “The Annals of Internal Medicine”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top