Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Istraživanje: Ovisnost o tehnologiji može dovesti do slabljenja pamćenja

Istraživanje: Ovisnost o tehnologiji može dovesti do slabljenja pamćenja

Ovisnost o tehnologiji i pretjerano korištenje računara i pametnih telefona može dovesti do slabljenja pamćenja, pokazalo je istraživanje naučnika sa britanskog Univerziteta u Birminghamu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Maria Wimber i njen naučni tim sa Univerziteta Birmingham proveli su istraživanje koje je obuhvatilo 6.000 osoba sa područja Velike Britanije, Francuske, Italija, Španije, Holandije i Luksemburga, objavio je britanski BBC.

Ovim istraživanjem obuhvaćene su odrasle osobe, a ispitane su njihove navike vezane za pamćenje.

Istraživanje je pokazalo da veći broj ispitanika koristi internet kako bi se prisjetio određenih informacija. Također, veći broj ispitanika sa lakoćom se prisjetio telefonskih brojeva iz djetinjstva, dok se nije mogao prisjetili trenutnog broja telefona radnog mjesta ili telefone članova porodice.

Maria Wimber zaključila je da navika dolaska do informacija digitalnim putem “onemogućava uspostavljanje dugotrajnog pamćenja”, a utvrđeno je također da traženje informacija putem interneta ne ostavlja traga kada je u pitanju dugotrajno pamćenje.

Najmanje 45 posto ispitanika u Velikoj Britaniji bez problema se prisjetilo kućnog broja telefona koji je korišten kada su imali 10 godina, 29 posto njih se nije moglo sjetiti broja telefona svoje djece, dok 43 posto ispitanika nije znalo broj telefona svog radnog mjesta.

Interesantno je također da među ispitanicima u Velikoj Britaniji 51 posto njih je znalo broj telefona svog supružnika, dok je ovaj postotak među ispitanicima u Italiji bio 80 posto.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top