Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Istraživanje i razvoj halala i raznolikosti hrane kao potreba društva i tržišta

Istraživanje i razvoj halala i raznolikosti hrane kao potreba društva i tržišta

SAD: IFANCA donirala pet miliona dolara radi uspostave programa o raznolikosti hrane.

Texas A&M Fondacija je dobila poklon od pet miliona dolara od Islamskog vijeća za hranu i ishranu u Americi (IFANCA), radi uspostave programa o raznolikosti hrane u okviru Odjela za ishranu i prehrambene znanosti.
IFANCA, čije je sjedište u Chicagu, je neprofitna organizacija fokusirana na halal certifikaciju i obrazovanje. Halal, arapska riječ koja znači “zakonito” ili “dozvoljeno” kada se primjenjuje na hranu, se odnosi prehrambene smjernice za muslimane. Prema saopštenju za medije, za partnerstvo između univerziteta i IFANCA je najzaslužniji Mian Riaz, član diplomiranata fakulteta Odsjeka za ishranu i prehrambene znanosti, i Boon Chewa, šef Odsjeka, piše portal halalfocus.net.

Cilj partnerstva je edukacija učenika u specijaliziranim područjima nacionalne hrane i vjerske ishrane u islamu, judaizmu i budizmu. Studenti uključeni u program će steći obuku iz oblasti certifikacije prehrambenih proizvoda u skladu sa zahtjevima različitih religija i kulturnih grupa.

Poklon od pet miliona dolara je usmjeren ka podršci fakulteta, pravljenju serije predavanja, finansiranja postdiplomskih i dodiplomskih istraživačkih fondova i ulaganje u objekte Odsjeka za ishranu i prehrambene znanosti. Prije posljednje donacije, na univerzitetu je održavan samo jedan predmet iz oblasti vjerske i etničke hrane.

Boon Chew je istakao da samo nekolicina univerziteta u SAD-u nude ovu vrstu programa o raznolikosti hrane.

“Mi ćemo uistinu ponuditi studentima potencijalno vrlo jedinstvenu karijernu priliku, jer se radi o oblasti prehrambene industrije koja rapidno raste na globalnom nivou,” rekao je Chew. “Na primjer, sve velike halal prehrambene industrije imaju u porastu globalni doseg tako da je važno za studente da razumiju ove kulture.”

U pogledu realizacije programa, Rijaz rekao da će Odsjek iskoristiti sredstva za proširenje upisa u postojeći kurs iz vjerske i etničke hrane i proširenje na druge predmete u programu raznolikosti hrane.

“Ova sredstva će nam dati priliku da vršimo kvalitetan rad u području raznolikosti hrane i naučimo studente o različitim religijama i njihove prehrambenim potrebama, kao i hrani za različite etničke grupe”, rekao je Rijaz.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top