Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Istočna Hercegovina “okićena” likovima Mihailovića, Mladića, Šešelja i četnika

Istočna Hercegovina “okićena” likovima Mihailovića, Mladića, Šešelja i četnika

Putujući istočnom Hercegovinom na potezu od Gacka do Trebinja gotovo na svakom koraku se može vidjeti ikonografija koja podsjeća na period 90-tih, odnosno na likove koji su ili u čije ime vršeni zločini  Putujući istočnom Hercegovinom na potezu od Gacka do Trebinja gotovo na svakom koraku se može vidjeti ikonografija koja podsjeća na period s početka 90-tih, odnosno na likove koji su ili u čije ime vršeni zločini.

Putnike koji ulaze u Gacko iz pravca Foče će prvo dočekati lik Draže Mihailovića nacrtan na zidu sa porukom “S verom u Boga, vožd”.

Slično je i na izlazu iz Gacka, onosno na ulazu u to mjesto iz pravca Bileće. Na jednoj od zgrada iscrtan je lik optuženog za ratne zločine Ratka Mladića kojem se sudi u Haškom tribunalu.

Paralelno sa likom Mladića na hotelu u Gacku koji je zatvoren, stoji poruka “Đenerale nek je tvojoj majci hvala, što junaka rodila je, da se srpstvu vrati slava!!!”.

Ništa bolja slika stanja nije ni na ulazu u Bileću gdje će putnike prvo dočekati “Pozdrav za posjetioce” sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Na panou s njegovim likom napisano je “Hoćemo Šešelja”.

Inače, u samom centru Bileće u oktobru 2014. otvoren je Ravnogorski park.

Na ulazu u Ravnogorski park u Bileći proteklih dana postavljena je sa lijeve strane statua Dragoljuba (Draža) Mihailoviće poznatog kao Čiča koji je bio zapovjednik Kraljevske jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svjetskog rata (četnika), osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

S desne strane ulaza nalazi se statua pripadnika počasne straže. Na ulazu je i velika bista sa nazivom Ravnogorski park na ćirilici na čijem se vrhu nalazi grb sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, koji je zapravo identičan grbu Republike Srbije koji je u upotrebi od 17. augusta 2004. godine, a nalazi se na njenoj zastavi.

Do “piramide” koja je centralni dio Ravnogorskog parka visoke preko 20 metara na kojoj se nalazi krst sa grbom sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, sredinom se nalaze ploče postavljene u znak sjećanja na pet bilećkih bataljona.

Na ploči ispred piramide navedeno je kako spomen obilježje podiže “srpski narod Bileće”.

Autor projekta Milivoje Bokić potvrdio je da je projekt ravnogorski park u Bileći vrijedan 350.000 KM.

Inače, nije rijedak slučaj da se na prostorima istočne Hercegovine viore i zastave Srbije. Jednu od njih ekipa AA zabilježila je u Nenovićima, na području Grada Trebinja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top