Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Istanbul: 100 mladih krenulo vozom put Srebrenice kako bi učestvovali u Maršu mira

Istanbul: 100 mladih krenulo vozom put Srebrenice kako bi učestvovali u Maršu mira

Iz Istanbula put Srebrenice krenulo je danas 100 mladih osoba koje će učestvovati u ovogodišnjem Maršu mira, koji počinje u subotu 8. jula, a trajat će do 11. jula, kad se obilježava 22. godišnjica genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Udruženja “Djeca svijeta” iz Istanbula već sedam godina organizuje se putovanje mladih iz Turske u BiH, koji učestvuju na Maršu mira.

Ove godine, mladi su krenuli na putovanje vozom sa Željezničke stanice Tarihi Sirkeci u Istanbulu gdje je prethodnih dana otvorena izložba fotografija pod nazivom “Genocid u Srebrenici” u povodu 22. godišnjice srebreničkog genocida.

U ime grupe govorila je Meryem Bicici, koja je podsjetila da su otvorili izložbu na čijim fotografijama su zabilježeni detalji o genocidu u Srebrenici, sa Marša mira i sa dženaza u Potočarima.

Kako je kazala, voljela bi da u Srebrenicu ide nekim ljepšim povodom, a ne na dženazu nevino ubijenim Srebreničanima. Međutim, to ne dozvoljavaju mučenja i masakri kojih nažalost ima mnogo kroz historiju.

Bicici je istakla kako ih ljudi često pitanju da li su Bošnjaci i odgovorila:

“Ne moraš biti Bošnjak da osudiš one koji su počinili masakr nad našom braćom. Dovoljno je biti čovjek.”

Izrazila je želju da se počinioci genocida privedu pred lice pravde i budu kažnjeni za ono što su učinili.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top