Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ispovijest majke iz Arakana: Mijanmarski vojnici su mi ubili osmomjesečnu bebu

Ispovijest majke iz Arakana: Mijanmarski vojnici su mi ubili osmomjesečnu bebu

Dilfurcahan Rahimullah (25), jedna od hiljadu muslimana koji su nedavno morali pobjeći u Bangladeš, nakon operacije koju je pokrenula vojska Myanmara u pokrajini Arakan, za Anadolu Agency (AA) je ispričala o teškoj sudbini koja je zadesila.

“Moga supruga Rahimullaha i našu osmomjesečnu bebu Muhammeda Yasira su zarobili vojnici dok su pokušavali pobjeći. Moj brat je vidio da su mi muža i sina ubili u zatvoru. Brata su mi kasnije pustili, nakon što je poludio”, rekla je Dilfurcahan, koja je živjela u selu Borgozibil nedaleko od grada Mondu u Arakanu.

Ova žena, majka troje djece, koja se bavila poljoprivredom, za AA je istakla da Vlada Myanmara muslimane Arakana tretira kao teroriste.

“Zato su prije devet dana njihovi vojnici izveli napad helikopterom na naše selo. Prije nego što smo i shvatili šta se ustvari dešava, vojnici su ubijali ljude. Odsijecali su glave ljudima koje bi uhvatili. Tom prilikom su bombardovali selo, a i našu kuću. Sve su spalili i uništili. Počeli smo bježati, kad smo vidjeli šta se dešava”, rekla je ova žena, dodajući da je uspjela pobjeći sa četvorogodišnjom kćerkom i dvogodišnjim sinom, dok su joj muž i drugi sin doživjeli tragičnu sudbinu.

Ispričala je da su joj vojnici ubili i amidžu tako što su mu šutali i zgnječili glavu, dok je u selu uhapšeno 25 muškaraca.

Naglasila je da je zajedno s drugim ljudima uspjela pobjeći iz sela te na kraju završila u Bangladešu.

“To je bilo vrlo opasno i teško putovanje. Išli smo šumom sve do granice s Bangladešom. Tu su nam pomogli ljudi iz Arakana, pa smo malim čamcima uspjeli preći rijeku, odnosno granicu”, kazala je Dilfurcahan, dodajući da je tako uspjela spasiti dvoje djece i sebe.

Na kraju je kazala da su uslovi života u Bangledešu vrlo teški, posebno naglasivši kako joj je teško živjeti samoj s dvoje bolesne djece, te je svim dobrim ljudima uputila apel za pomoć.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top