Islamske temeU FokusuZa djecu i omladinu

Islamski savjeti za pripremu ispita: Dova prije, tokom i nakon učenja

Poslanik Muhamed, mir i blagoslov s njim, je rekao, “Uistinu, djela zavise od namjere. Zaista, svaka osoba će biti nagrađena na osnovu njenih namjera …” (Buhari).

1. Namjera, namjera, namjera

Uopšteno gledano, učenje za ispite može se činiti kao obaveza, njegova svrha nejasna i usmjerena samo na to da se dostigne naredni, viši nivo obrazovanja. Lako je započeti sa automatskim odrađivanjem stvari, ne razmišljajući zapravo o svrsi onog što radimo.

U stvarnosti, potraga za znanjem može predstavljati način da postanemo bliži Bogu, pri tom bolje razumijevajući svijet koji je On stvorio. Čineći to s namjerom, dobićemo motivaciju koja nam je neophodna u teškim vremenima kada želimo da odložimo učenje. Takođe će nam pomoći kada smo obeshrabreni pokušajima da shvatimo tešku temu koju izučavamo.

Uz dobre namjere, rutinske stvari koje se inače ne čine povezane sa vjerom, drugačije mogu postati izvor nagrade u očima Boga milostivog.

2. Neka vam namaz bude uporište
Upravljanje vremenom je ključno za pronalaženje najefikasnijeg načina za pripremu za ispite. Dok svako ima jednistven način kako, gdje i kada uči, najbolje je napraviti raspored koji vam pomaže u izvršavanju osnovnih zadataka. Najvažniji među njima je pet dnevnih namaza.

Na primjer, mnogi studenti radije uče noću. Ako ste jedan od takvih, planirajte učenje između akšama i ponoći, i završite svoj dan sa jacijom.

S druge strane, ako ste više ranoranilac, čitanje poslije sabah-namaza  dok ne dođe vrijeme da se pripremite za predavanja kasnije tokom jutra, možda može biti bolje rješenje za vas.
Zapišite vrijeme početka namaza u narednim sedmicama i planirajte svoj raspored učenja u vezi sa njima.

3. Dova prije, tokom, i nakon učenja

“I Allah ti kaže, ‘Pozovi me; ja ću ti odgovoriti’” (Qur’an 40:60). Bog je uvijek tu da nam odgovori na molitve i da mu se obratimo za pomoć u prevladavanju teškoća. Na svakom koraku, u svakom trenutku, posebno kada se mučite da savladate predmetnu jedinicu ili temu sa kojom imate problema, proučite dovu. Obratite mu se, i direktno zatražite pomoć. On zna sve, ali učenje dove na način da su relevantne za vas će vam pomoći da savladate stres.

Evo nekih primjera:
• O Bože, pomozi mi da na ispitu dobijem najvišu ocjenu!
• O Allahu, pomozi mi da razumijem ovaj odjeljak o tektonskim pločama!
• O Bože, pomozi mi da se tokom ispita sjetim svih formula!
• O Allahu, pomozi mi da napišem izvanredan esej na pismenom dijelu ispita!

4. Iskoristite prednosti vremena za noćni namaz

Posljednji dio noći, neposredno pred zoru, smatra se blagoslovenim vremenom. U Kur’anu, Allah kaže: “Uistinu! Bdijenje tokom noći je (vrijeme) kada su nam utisci jači, a govor sigurniji “(73: 6). Ovo je vrijeme kada bi poslanik Muhamed, mir i blagoslov s njim, obavljao noćni namaz.

Idite u krevet odmah nakon jacija-namaza, i probudite se sat ili dva prije početka zore. Koristite ovaj blagoslovljeni put da se stvarno fokusirate i koncentrirate kada učite, posebno za one predmete koji vam se čine najtežim.

Još jedna korist od ustajanja neposredno pred zoru je da je to najbolje vrijeme za dovu. Poslanik je rekao: “Gospodar naš spušta svake noći do najbližeg neba u vrijeme zadnje trećine noći i, kaže:” Da li neko moli, da mu mogu odgovoriti? Da li neko traži oprost, da mu mogu oprostiti? Da li je neko zatražio, a da mu ja mogu pružiti? “, i to se nastavlja do zore” (Tirmizi).

5. Rasporedite učenje –kao i molitve

Zamislite da svih pet namaza zbijemo u jedan sat u toku dana. To nam ne bi baš pomoglo da se Allaha prisjetimo i tokom ostatka dana. Periodično podjećanje na Boga je daleko efikasnije nego jedno prizivanje.

Isto vrijedi i za informacije koje želimo zapamtiti za ispit. Raspored vremena učenja je bolje rješenje, nego pokušaj da zapamtimo sve u zadnji čas, bilo da se radi o jednom danu ili nedelju dana prije testa.

Jedan od načina da to učinite je da učite samo 15 minuta nakon svake molitve. Mogli bi brzo preći i pregledati kratko poglavlje ili odjeljak. Ili, u slučaju eseja, pišite 15 minuta u slobodnoj formi na teme koje su obrađene u udžbeniku.

6. Radite kao što biste činili sa Kur’anom – uči, podučavaj, ponovi

Poslanik Muhammed, mir i blagoslov s njim, je rekao: “Najbolji među vama su oni koji uče Kur’an i podučava druge” (Buhari).

Utvrđeno je da učenje o bilo kojoj temi, a onda prenošenje znanja o istoj, poboljša razumijevanje.
Pronalaženje partnera za učenje je jedan od načina da se to uradi. Smjenjujte se u ulogama nastavnika i učenika. Alternativa tome je da mlađem bratu ili mlađoj sestri, ili čak roditelju ili djedju i baki prenesete znanja o onomu što ste naučili, bilo da se radi o odjeljku iz poglavlja matematike ili naučnoj formuli.

Piše: Samana Siddiqui

Izvor: soundvision.com

 akos.ba

Povezani članci

Back to top button