Vijesti iz zemlje

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću obilježava 25. godina postojanja

Islamski pedagoški fakultet (IPF) u Bihaću danas je počeo sa realizacijom niza aktivnosti kojima će biti obilježena 25. godišnjica ovog fakulteta.

Predviđene aktivnosti biće završene 23. decembra, na Dan Islamskog pedagoškog fakulteta., promocijom diplomanata i magistranata.

U okviru ovih aktivnosti danas je obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, dok je za 9. decembar predviđeno održavanje okrugliug stola “Obrazovanje odraslih kao sredstvo društveno-ekonomskog prosperiteta”.

Webinar pod nazivom “Nasilje nad ženama” biće održan 10. decembra, dok je za 18. decembra planirano obilježavanje Međunarodnog dana arapskog jezika.

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću osnovan je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 23.12.1995. godine.

Preteča Fakultetu je bila Islamska pedagoška akademija (IPA) kao viša škola, a prevashodna zadaća njenog osnivanja bilo je obrazovanje kadra za izvođenje nastavnog predmeta Islamska vjeronauka u osnovnim i srednjim školama.

Islamska pedagoška akademija u Bihaću je potpisivanjem ugovora o udruživanju u Univerzitet u Bihaću 20. juna 1997. godine, kojeg je Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdila 15. augusta 1997. godine, postala članicom Univerziteta u Bihaću sa pravima i obavezama koje imaju i ostale članice.

Na fakultetu postoje dva odsjeka: odsjek Islamska vjeronauka i odsjek Socijalna pedagogija i duhovna skrb.

Na oba odsjeka se organizira nastava na master studiju. Fakultet je do sada objavio desetine knjiga, 12 zbornika radova, organizirao veliki broj okruglih stolova, simpozija, tribina, predavanja i naučnih konferencija.

Preporod.info

Povezani članci

Back to top button