Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Islamska zajednica u subotu otvara dva vakufska objekta

Islamska zajednica u subotu otvara dva vakufska objekta

studentski dom islamske zajednice

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu, 24.11.2018. godine, organizira svečanost u povodu otvaranja dva nova vakufska objekta u Sarajevu:

– Studentski dom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ul. Logavina br. 75, u 11,00 sati; i

– Stambeno-poslovna zgrada, ul. Odobašina br. 19, u 14,15 sati.

21 11 2018 01 otvorenje objekti 1

Na ovoj svečanosti će se obratiti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, g. Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, dr. Adnan Ertem generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske i drugi zvaničnici.

Studentski dom izgrađen je na vakufskoj parceli Hatidža-hanume i Safija-hanume, kćerki Mehmed-efendije, uvakufljenoj 23. oktobra 1866. godine.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je preko 8 miliona KM.

Studentski dom, namijenjen je za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba. Osim smještajnih kapaciteta, studentski dom ima i druge adekvatne opremljene prostore koji će se koristiti za edukativne i društvene sadržaje.

Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je ustanova koja upravlja domom.

Stambeno-poslovna zgrada u ulici Odobašina namijenjena je za izdavanje u zakup na osnovu čijih prihoda će se oživljavati i unaprjeđivati imovina Gazi Isa-begovog vakufa, osnivača grada Sarajeva. Izgrađena je na mukati Gazi Isa-begovog vakufa, odnosno parceli koja je 12. juna 1858. godine uknjižena kao vakuf Dajanli hadži Ibrahima.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je preko 2 miliona KM.

Stambeno-poslovna zgrada na pet etaža raspolaže sa 1.030 m2 korisnog prostora, i to sa 16 stanova i 2 poslovna prostora te 18 pripadajućih garaža i vanjskih parking mjesta, saopćeno je iz Rijaseta.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top