Vijesti iz zemlje

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini: Danas počinje nova mektebska godina

Širom Bosne i Hercegovine danas, 7. septembra, zvanično je počela nova mektebska godina koja se završava 7. juna 2020. godine, a istovremeno u džamijama i mektebima širom BiH danas se obavlja i upis djece u mekteb. Mektebska nastava u 2019./2020. godini izvodiće se i realizirati prema važećem Nastavnom planu i programu usvojenom na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH 24. juna 2004. god., i ilmihalima/udžbenicima 1–9 namijenjenih za devetogodišnji program mektebske nastave, javlja Anadolu Agency (AA).

Na temelju odredbi Pravilnika o mektebima i mektebskoj nastavi, te u skladu sa zaključkom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove Rijaseta ranije je obavijestila javnost o organiziranju mektebske nastave u 2019./20. godini, tj. početku i završetku mektebske godine, Nastavnom planu i programu po kojem će se izvoditi mektebska nastava, te kalendaru mektebske nastave i mektebskih takmičenja za 2019./2020. godinu.

Mektebska takmičenja na svim nivoima održaće se prema Kalendaru mektebske nastave i to 5. aprila 2020. godine za nivo medžlisa, 19. aprila 2020. godine za nivo muftijstva i 7. juna 2020. godine Finalno mektebsko takmičenje za nivo Rijaseta.

Osnova za muallimski rad i poučavanje je Nastavni plan i program mektebske nastave, ilmihali i mektebska pedagoška dokumentacija. U narednoj mektebskoj godini koja je pred nama planirano je da se završe pripremne aktivnosti u vezi primjene novog Nastavnog plana i programa mektebske pouke, u smislu izrade i završetka potrebnih ilmihala i mektebske pedagoške dokumentacije.

Novi Nastavni plan i program mektebske pouke usvojen je nakon temeljitih priprema i konsultacija sa relevantnim sugovornicima i učesnicima odgojno-obrazovnog procesa u mektebu. Ista metodologija se primjenjuje i za pripremu mektebske pedagoške dokumentacije koja je u toku, kao i izrada ilmihala 2 i 3, za mektebsku pouku. Ozbiljnost sadržaja koji tretiraju ovi dokumeti, nadležne u strukturama Islamske zajednice obavezuje na temeljitost i postupnost u izradi istih, te se nadamo da će takav pristup omogućiti poboljšanja u mektebskoj pouci u sadržajnom, organizacionom i administrativnom pogledu.

“Koristimo priliku da čestitamo početak nove mektebske godine polaznicima mekteba, muallimima i roditeljima polaznika te zaželimo uspješno poučavanje i odgojno-obrazovni rad u mektebima”, poručili su iz Uprave za vjerske poslove.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button