Vijesti iz svijeta

Islamska zajednica Turske: Nema usluge dženaze i ukopa pučistima, izdajnicima naroda i države

Međutim, ova odluka Uprave se ne odnosi na vojnike i pripadnike snaga sigurnosti koji su se našli u sukobima, a da nisu ni znali o čemu je zaista riječ, navodi se u saopćenju Uprave za vjerske poslove Turske  Uprava za vjerske poslove Republike Turske saopćila je da neće pružati usluge opremanja, klanjanja dženaze-namaza i ukopa za pučiste koji su stradali tokom izdajničkog napada na državu, narod, parlament Turske.

“Usluge dženaze i ukopa neće biti pružane ubijenim pučistima i izdajnicima koji su nemilosrdno i svirepo digli oružje na goloruki narod i bombardirali parlament i druge javne institucije kako bi svrgnuli legitimnu vlast u zemlji“, navodi se u saopćenju Uprave.

U saopćenju Uprave se navodi da je na adresu te ustanove stigao veliki broj upita u vezi sa vjerskim obredom prilikom sahranjivanja ubijenih pripadnika terorističke organizacije FETO/PDY i da je nakon sjednice Vrhovnog vijeća vjerskih poslova donesena odluka da je opremanje, klanjanje dženaze i ukop usluga koju Uprava osigurava za vjernike, a da to neće činiti za ubijene izdajnike i pučiste koji su digli ruku na narod i zemlju.

“Na dženazama se učini dova za vjernika koji je preselio i okupljeni se halale sa njim. Ovi izdajnici su izdali cijeli narod i nisu zaslužili da se molimo za njih i opraštamo im. Međutim, ova odluka Uprave se ne odnosi na vojnike i pripadnike snaga sigurnosti koji su se našli u sukobima, a da nisu ni znali o čemu je zaista riječ“, navodi se u saopćenju Uprave.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button