Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Islamofobija u Francuskoj: Sarkozy za zabranu hidžaba i na univerzitetima

Islamofobija u Francuskoj: Sarkozy za zabranu hidžaba i na univerzitetima

– Bivši francuski predsjednik smatra da nema smisla zabranjivati nošenje marame u osnovnim i srednjim školama, a dozvoljavati na univerzitetima

 

 – Bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy iskazao je stav kojim podržava zabranu nošenja hidžaba na univerzitetima u Francuskoj, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Lider glavne opozicione stranke, desničarske Unije za narodni pokret, se u sinoćnjem intervjuu za francusku televizijsku kuću TF1 referirao na Zakon o zabrani nošenja ili isticanja upadljivih religijskih simbola u državnim školama koji je u zemlji donesen 2004. godine.

“Ne vidim konzistentnost sistema u kojem je nošenje marame zabranjeno u osnovnim i srednjim školama, a dozvoljeno na univerzitetima. To nema smisla”, izjavio je bivši francuski predsjednik, aludirajući na to da hidžab treba biti zabranjen i na univerzitetima.

Također je dodao da bi državne škole trebale prestati služiti različita jela iz vjerskih razloga.

“Ja sam protiv takozvanih alternativnih obroka koji se služe u skladu sa porijeklom djece i porijeklom njihovih roditelja”, izjavio je. 

“Republika ima identitet. Francuska je republika, ne samo demokratija. U demokratskom društvu svako može raditi šta hoće sve dok to ne uznemirava druge. U republici se zahtijeva više od toga. Ako želite da se vaša djeca hrane u skladu s vjerom, onda ih upišite u privatne škole”, naglasio je. 

Francuski premijer Manuel Valls  je 6. marta rekao da zabrana nošenja marame na univerzitetu nije u planu. 

U martu 2004. godine Francuska je uvela zakon o zabrani isticanja svih religijskih simbola u državnim školama, prema kojem je zabranjeno i nošenje garderobe kojom se javno ispoljava vjeroispovijest. Zakon se odnosi i na uposlenike ovih institucija. 

Akos.ba/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top