Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Islamofobija na Otoku: Britanska histerija i poticanje rasne mržnje

Islamofobija na Otoku: Britanska histerija i poticanje rasne mržnje

Jedan član Evropskog parlamenta iz UKIP-a je tražio da britanski muslimani potpišu 'izjavu u kojoj se odriču određenih dijelova Kur'ana

Histeričan stav spram tzv. islamista omogućio je širenje rasizma na Otoku i ohrabrio stranku UKIP, koja pripada krajnjoj desnici.

Piše: Rachel Shabi

Britanska štampa opet diže galamu zbog tzv. islamista, koji s lošim namjerama, navodno, vrebaju na svakom ćošku u Velikoj Britaniji. Dok se tabloidi uzrujavaju zbog izmišljenih zavjera muslimana da uklone slaninu sa britanskih ulica, novine odaju utisak elitističke histerije zbog tzv. ekstremističkog islamizma, koji se, navodno, ustabilio na britanskom tlu.

Političari, također, doprinose ovakvoj atmosferi. Tony Blair, ratoborni bivši premijer koji je postao mirovni izaslanik za Bliski istok, izjavio je da je “radikalni islam” najveća prijetnja svijetu ikada. Vlada te zemlje je pokrenula istragu o Muslimanskoj braći, koja će, prema riječima premijera Davida Camerona, “dati potpunu sliku” o toj organizaciji.

Ratoborni bivši premijer Tony Blair, koji je postao mirovni izaslanik za Bliski istok, izjavio je da je ‘radikalni islam’ najveća prijetnja svijetu ikada.

Nezavisni odbor za dobrotvorne organizacije u Velikoj Britaniji, na čelu s Williamom Shawcrossom, ranije članom neokonzervativnog istraživačkog centra “Henry Jackson Society”, proglasio je tzv. islamistički ekstremizam “najsmrtonosnijom prijetnjom”, s kojom su dobrotvorne organizacije u Engleskoj i Veslu suočene, time stvarajući zabrinutost da bi legitimnim islamskim dobrotvornim organizacijama moglo biti uskraćeno finansiranje na osnovu moguće povezanosti putem širenja straha zbog dijeljenja teško stečenog novca džihadistima usijanih glava.

Opširnije na portalu AJB:

Britanska histerija i poticanje rasne mržnje

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top