Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Islamic Relief izgradio 42 kuće za socijalno ugrožene porodice

Islamic Relief izgradio 42 kuće za socijalno ugrožene porodice

Humanitarna organizacija Islamic Relief Worldwide je realizacijom projekta “Warm homes-recontruction project“ u vrijednosti 743.467 KM izgradila kuće za 42 socijalno ugrožene porodice u 11 općina u BiH.

Na području općine Bijeljina sagrađena je kuća za jednu porodicu, u Brčkom tri, Kalesiji šest, Kladanju dvije, Srebrenici 13, Srebreniku jedna, Teočaku dvije, Tuzli dvije, Zavidovićima jedna, Zvorniku šest te Živinicama pet kuća.

Projekt-menadžer Islamic Relifa WW Emir Čiča danas je na konferenciji za medije kazao, da s obzirom na to da svaka porodica u prosjeku ima troje djece školskog ili predškolskog uzrasta, izgradnjom kuća osiguran im je kvalitetan životni prostor.

Istakao je da je cilj projekta bio poboljšanje socijalno-ekonomske stabilnosti najugroženijih kategorija društva, djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, mladih, siromašnih i nezbrinutih povratničkih porodica s većim brojem djece.

“Nažalost, veliki je broj socijalno ugroženih porodica koje nemaju normalne uslove življenja. Trudili smo se da odaberemo one koje su u najvećoj potrebi jer trenutno naša organizacija Islamic Relief WW ima 1.464 sponzorirane siročadi, jetima, koji mahom žive u porodicama bez ikakvog redovnog primanja”, rekao je Čiča.

Projektom, koji je realiziran u saradnji s Islamic Relief USA, osiguran je kvalitetan životni prostor za socijalno ugrožene porodice što će, navodi Čiča, direktno uticati na poboljšanje uvjeta za sretnije odrastanje djece, te svim članovima porodica pružiti uvjete življenja koji im neće narušavati zdravlje.

Također Islamic Relief WW je radi ekonomskog osnaživanja žena na području sjeveroistočne Bosne implementirao projekt donacije zasada 47 dunuma maline u vrijednosti 257.708 KM, kao i donaciju plastenika u vrijednosti 295.000 KM.

Ukupna vrijednost ova tri projekta je 1.287.175 KM.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top