Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Islam je daleko od formalizma i rituala

Islam je daleko od formalizma i rituala

Na Istoku sam vidio neke ljude u džamiji koji sa takvom rutinom uzimaju abdest da znaju da ”operu”  sve propisane dijelove tijela i – ostanu prljavi. U čudu se pitamo: Kako im to polazi za rukom? Zar to nije ravno vještini da se skoči u bazen vode i ostane suh? 

 

“Glavna opasnost vjeri ne dolazi, kao što se obično misli, od nevjernika. Prava opasnost dolazi od slabih, nedostojnih vjernika. Vjera je nastala, živjela i opstala u polemici ili hrvanju sa nevjerstvom. Ovo sučeljavanje, staro koliko i čovječanstvo i možda trajno koliko čovječanstvo, može samo snažiti vjeru, njen unutrašnji život, prečišćavati njene razloge, održavati njenu svijest budnom. Tu su stavovi jasni i odnosi čisti. Ali šta ćemo sa formalnom vjerom oličenom u propisima, institucijama, hijerarhiji, pozi, frazi, samoobmani? Ovo gubljenje pravog smisla u goloj formi penje se nekada do zapanjujuće mjere, kao npr. ono da se dnevno pet puta opereš i- ne očistiš se. Na Istoku sam vidio neke ljude u džamiji koji sa takvom rutinom uzimaju abdest da znaju da ”operu”  sve propisane dijelove tijela i – ostanu prljavi. U čudu se pitamo: Kako im to polazi za rukom? Zar to nije ravno vještini da se skoči u bazen vode i ostane suh? A sva vještina je bila u tome što se pranje zamijenilo potiranjem vlažnom rukom. Higijena se izgubila, ostala je samo simbolika. Ono što se ovdje dogodilo sa abdestom, dogodilo se sa svim ili gotovo svim islamskim propisima. Islam se sveo na ritual, prazan i i bez sadržajan. Naravno, posljedice u stvarnom životu su jednako porazne.

Zato ću, kada me neko pita, a posebno kada me upita moje dijete: šta je to islam, odgovoriti: to je vjerovati i činiti dobro. Zatim ću mu pričati o namazu, postu, hadzu, i na kraju naglasiti: ovo su obredi. Oni pripadaju vjeri, ako je tvoja duša ispunjena vjerom u Boga, a tvoje ponašanje činjenjem dobra. Ako toga nema, ti obredi su besmisleni kao i sve druge praznovjernice. Situacija o kojoj je riječ, objašnjava nam zašto se, bez obzira na sve ljudske interpetacije islama, moramo uvijek ponovo vraćati izvorima islama, i Kur'anu kao glavnom izvoru. Samo je Kur'an čitava istina o islamu. On je Božija riječ. ..” (Alija Izetbegović, 1978.)

Za Akos pripremila: Elma Fetić-Čehajić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top