Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Islam i aktuelne mjere zaštite

Islam i aktuelne mjere zaštite

Iako se u momentima zasićenja od krajnje neočekivanih pojava shodno toku razvijanja vanredne situacije u kojoj se trenutno nalazimo ne osjećamo tako, ipak će i ova pandemija korona virusa doživjeti svoj vrhunac, potom epilog i onda kraj.

Analizirano iz neke drugačije perspektive, nadam se da će istovremeno s njenim krajem splahnuti i savremeno medijsko djelovanje na polju islamofobije.

Da će izaći na vidjelo vrijednosti religije u kojoj se u značajnoj mjeri potencira na higijeni i prevenciji svih pojava koje su opasne i štetne za jednu društvenu zajednicu, pa i šire, a na svakodnevnom planu.

Kao i da će pokrivanje i zaštita tijela dobiti neku novu dimenziju od samo one koja je predstavlja staromodnom i krajnje bespotrebnom.

Za očekivat je da će savremenom čovjeku ostati u pamćenju da prividno može živjeti bez religije, ali ne može živjeti bez brige o sebi, prostoru u kojem živi, okolini kojoj pripada.

Da kada ljudi postoje i djeluju bez poštivanja određenih normi i pravila, baš tada postaju opasnost sami za sebe.

Potom će biti razumljivije zašto značajan procenat populacije na globalnom nivou obavlja akt čišćenja najizloženijih dijelova tijela pet puta na dan, te prihvata obavezu održavanja svog prostora i usmjeravanja pažnje na čistoću odjeće i predmeta koje koristi.

Ti isti ostaju smireni u ovom vremenu različitih turbulencija, jer su okrenuti pozitivnoj strani situacije u kojoj se nalaze, zahvalni na darovanim blagodatima, ljudima i prilikama.

U vremenu u kojem se ističe značaj meditacije za inače previše ubrzan tok svakodnevnice savremenog čovjeka – koliku važnost ima momenat isključenja od ovog i bjekstva u prostor koji je iznad svega ovoga.

Da bismo sagledali realnost kakva zaista jeste.
Da bismo bili nešto više od stvari koje nas predstavljaju.

Obavljanje namaza pet puta na dan, s akcentom na početak i kraj dana, daje smisao i neophodni odmor od stresa i izazova koje sa sobom ovaj život donosi.

Ili potvrđivanje mnogobrojnih koristi posta za ljudski organizam, putem kojeg se pruža adekvatna briga o našem cjelokupnom biću, te pruža bolje razumijevanje procesa koji su neophodni za naš opstanak.

Mi to imamo.

Mi sve imamo.

Zar nije žalosno da je čovjek spremniji prihvatiti dobronamjerno od usta čovjeka, a ne svog Tvorca, kada je lakše primiti nešto što ima drugačije pakovanje od onog u kojem neposredno dobivamo najbolji recept?!

Ostaje obaveza na nama da širimo svjetlost Upute svojim postojanjem, djelovanjem i ophođenjem, jer ako ne budemo govorili za sebe i o sebi, drugi će sigurno i dalje da nastave graditi naš imidž shodno svojim projekcijama i interesima.

A ovaj period u kojem su nam na određeno vrijeme oduzete stvari koje čine naše dane, a koje uzimamo i koristimo bez podsjećanja na njihovu vrijednost i samim time nesvjesni u kolikoj mjeri bismo trebali biti zahvalni na svemu, neka bude početak promjene na nešto bolje za svakog od nas. I opomena i prilika za oprost i pokajanje.

Okrenuti se Njemu!

Piše: Zejneba Adilović Delić
studentica Master studija komunikologije

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com