Vijesti iz svijeta

Islam druga po veličini religija u 20 američkih saveznih država

Piše: Nedim Botić


Najnovija istraživanje ASARB-a (Association of Statisticians of American Religious Bodies) je otkrilo da je islam druga po veličini religija u 20 američkih država, odmah iza kršćanstva koje je većinska religija u SAD-u. ASARB svakih deset godina na nivou SAD-a vrši Religijski cenzus (Religion Census), istraživanje o zastupljenosti religija i njihovom utjecaju u društvu.
Prema navodima Washington Posta, islam je najveća nekršćanska religija u 20 američkih država, većinom u južnim i središnjim predjelima zemlje.
S druge strane, judaizam ima najviše poklonika u 15 država, većinom na sjeveroistoku SAD-a, dok su hindusi drugi po brojnosti u Arizoni i Delawareu.
Ranije istraživanje ASARB-a je ustanovilo da je na državnom nivou u periodu od 2000 do 2010-te, broj muslimana porastao za čak jedan milion, te je tako islam ponio epitet najbrže rastuće religije u SAD-u. U tom periodu, islam je porastao za čak 67%, dok su drugi mormoni s 46%.
Porast broja muslimana se dijelom pripisuje imigraciji, posebno izbjeglica iz Somalije, Iraka, Afganistana i Bosne, potom velikoj stopi nataliteta i prelazaka na islam. Prema studiji iz 2011. koju je proveo istraživački centar Pew, više od 20% američkih muslimana su konvertiti. Od tog broja, 54% čine muškarci, a 46% žene.
Iako nema postoje zvanični podaci, ASARB procjenjuje da u SAD-u živi oko 8 miliona muslimana.
Cenzus je otkrio i da je kršćanstvo ubjedljivo najveća religija u SAD-u, jer se tri četvrtine Amerikanaca (75%) izjašnjavaju kao kršćani.
Polovina od tog broja pripada protestantima, 23% katolicima i oko 2% mormonima.
Katolici domoniraju u sjevernim područjima, dok baptisti svoje uporište imaju na Jugu. Crkva Isusa Krista i Svetaca posljednjeg dana je većinska u državi Utah i okolnim državama Idahu, Wyomingu i dijelovima Nevade.

Izvori: The Washington Post, www.asarb.org

Obrada: saff.ba

Povezani članci

Back to top button