Kutak za ženuZdravlje

Išijas u trudnoći – uzroci, simptomi i liječenje

Išijas je sijevajuća bol koja se širi iz donjeg dijela leđa kroz nogu uzrokovana uklještenjem ili upalom ishijadičnog živca, najduljeg živca u ljudskom organizmu koji se proteže od donjeg dijela leđa do nožnih prstiju.

Išijas u trudnoći nastaje zbog pritiska rastuće maternice na ishijadični živac. Nije rijetka pojava te se trudnice često može čuti kako se žale na tupu, ponekad žareću bol koja se širi niz stražnjicu sve do potkoljenice ili čak nožnih prstiju.

Izvor:zivizdravo.hr

Išijas u trudnoći – uzroci

Iako i u trudnoći uzrok išijasa može biti tzv. bulging diska ili disk hernija, degeneracija kralježaka, spinalna stenoza te sindrom piriformisa (spazam mišića piriformisa u stražnjici), sama trudnoća nosi sa sobom moguće pokretače:

dobivanje na tjelesnoj težini – mišići kralježnice trebaju podupirati “novu” tjelesnu težinu jer se povećava opterećenje na intervertebralne diskove i zglobove;

promjena držanja – zbog povećanja tjelesne težine, središte ravnoteže pomaknuto je prema naprijed što se kompenzira naginjanjem leđa unatrag te zajedno s oslabljenim trbušnim mišićima javlja se lordoza kralježnice;

hormonske promjene – hormon relaksin u trudnoći opušta ligamente zdjelične regije kako bi pripremio tijelo za porod, ali isti hormon opušta i ligamente kralježnice čime uzrokuje nestabilnost.

Simptomi išijasa u trudnoći su sljedeći:

tupa ili sijevajuća bol koja se širi iz donjeg dijela leđa kroz jednu ili, rjeđe, obje noge,

bol je gora dok se sjedi,

osjećaj trnaca ili žarenja,

slabost, obamrlost ili otežano pomicanje noge ili stopala,

stalna bol u jednoj strani mišića potkoljenice.

Išijas u trudnoći – dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na temelju opisa simptoma, karaktera boli i nakon fizikalnog pregleda. U većini slučajeva nisu potrebne dodatne pretrage jer je dijagnoza česta i jednostavna, ali ponekad se radi sigurnosti ipak radi snimanje magnetskom rezonancijom kako bi se utvrdilo koliko jako je ukliješten ishijadični živac.

Magnetska rezonancija je sigurna, neinvazivna pretraga koja ne škodi ni trudnici ni fetusu.

Kako liječiti išijas u trudnoći?

Važno je prekinuti aktivnosti u kojima trudnica primijeti da joj se bol pojačava. Mirovanje i ciljana fizikalna terapija su najbolje mjere kojima se olakšavaju simptomi uz:

stavljanje toplih obloga i tuširanje u toploj vodi,

uzimanje analgetika u dogovoru s liječnikom,

masaža,

plivanje,

izbjegavanje podizanja teških tereta ili dugotrajnog stajanja.

Išijas u trudnoći – prognoza

U većini slučajeva išijas prolazi sam od sebe nakon poroda.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button