Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Isa-begov hamam ponovo u funkciji

Isa-begov hamam ponovo u funkciji

Nakon mnogo godina zanemarivanja, Isa-begov hamam u Sarajevu u cjelini je renoviran i otvoren za javnost

 

 {youtube}EIBnJmbkqVg{/youtube}

Nakon mnogo godina zanemarivanja, Isa-begov hamam u Sarajevu, u cjelini je renoviran i otvoren za javnost. S obzirom na to da je to vakufski objekat, registrovan kao vjerska zadužbina i ne može biti prodat.

Ali zato se može izdati. Koncesiju da upravlja hamamom narednih 25 godina dobio je turski par, Bahar i Serdar Sipahi, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine. 

”Proces restitucije još nije započeo. Zakon nije donesen. Jedino kod nas i na Kosovu nije donesen. To su dvije države koje nisu donijele zakon i, interesantno, koje ne razmišljaju o Zakonu o restituciji. Sve zemlje u regionu, Srbija je dugo vremena odbijala donijeti zakon, ali ga je donijela. Kad se počne priča o procesu ulaska u Evropsku Uniju, onda počne priča i o restituciji. Tako da se nadam da će i kod nas do toga doći”, kazao je Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije

Isa-begov hamam je trenutno jedino funkcionalno tursko kupatilo u Bosni i Hercegovini.

Nekada ja svaki veći grad imao svoj hamam. Međutim, kao što je bio slučaj sa drugim vjerskim zajednicama, veliki broj njihovih objekata je nacionalizovan tokom socijalizma.

Skoro 25 godina nakon pada tog sistema, tek se manji broj objekata vratio vlasnicima.

Izvor: Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top