Vijesti iz zemlje

IPF u Bihaću obilježio Međunarodni dan arapskog jezika

Od 2012. godine se 18. decembar obilježava kao Međunarodni dan arapskog jezika. Ovaj svjetski jezik posebnu važnost ima u tradiciji muslimanskog svijeta gdje se izučava kao jezik objave i univerzalan je oblik komuniciranja pripadnika islamske vjeroispovijesti, bez obzira na naciju, rasu ili bilo koje druge različitosti.

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću od svog osnivanja njeguje ljubav studenata prema učenju arapskog jezika, a redovno organiziranje besplatnih kurseva za sve nivoe znanja doprinijelo je da se ovaj jezik izučava i kroz vannastavne aktivnosti. Obilježavanje Međunarodnog dana arapskog jezika obuhvatilo je nekoliko različitih zanimljivih sadržaja.

Prema zamisli dekana Fakulteta i profesora arapskog jezika dr.sc. Hajrudina Hodžića te asistentica mr.sc. Mersihe Čaušević i Nine Halilbašić, danas je studentima svih godina na odsjecima Islamske vjeronauke te Socijalne pedagogije i duhovne skrbi, kao i nastavnicima IPF-a koji su prisustvovali svečanosti, pokazano s koliko ljubavi i pažnje se uči i govori arapskim jezikom. Kratka predstava izvedena na arapskom jeziku obogaćena je horskim izvođenjem nekoliko ilahija također na arapskom jeziku, nakon čega je student završne godine Irfan Brakić prisutnima pročitao nagrađeni autorski sastav na temu “Zašto volim arapski jezik?”

Asistentica Nina Halilbašić održala je motivirajuće predavanje o važnosti očuvanja jezika objave, a dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću naglasio je kontinuitet u aktivnostima koje su dostupne kako studentima IPF-a, tako i ostalim zainteresiranim građanima. Dekan Hodžić podsjetio je na raširenost arapskog jezika u svijetu te se zahvalio prisutnima što su podržali i proslavili trud studenata i profesora u učenju arapskog jezika na IPF-u.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button