Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Inženjerka hemije razvija vlastiti brend i proizvodi 100 % prirodnu kozmetiku

Inženjerka hemije razvija vlastiti brend i proizvodi 100 % prirodnu kozmetiku

Priča Fatime Lutvić-Avdić može poslužiti kao primjer svim bh. građanima koji nemaju hrabrosti rizikovati i realizovati vlastiti biznis

 Inženjerka hemije po struci, Fatima Lutvić-Avdić, još dok je honorarno radila za jednu farmaceutsku kompaniju, maštala je o tome kako će u budućnosti sama proizvoditi prirodnu kozmetiku. Njena se želja prošle godine ostvarila, a Fatimina priča može poslužiti kao primjer svim bh. građanima koji nemaju hrabrosti rizikovati i realizovati vlastiti biznis.

– Ideja za osnivanje Theca kozmetike javila se 2013. godine, a uz pomoć Nahline poslovne zajednice, realizovala se 2014. godine. Centar Nahla nam je bio velika finansijska, ali i moralna podrška – ističe vlasnica ove kompanije za Faktor.ba, dodajući da je od njih posudila minimalni iznos, dodala nešto svog novca, kupila sirovine i ambalažu te uz pomoć supruga započela realizaciju svoje dugogodišnje želje.

Theca kozmetika postoji tek godinu dana, za kratak period postigla je zavidan uspjeh, a Fatima se nada se da će postati još bolja i uspješnija.

tonici

Diplomirana inženjerka hemije sa velikom pažnjom pravi kozmetiku koja isključuje prisustvo hemijskih konzervanasa (parabena, formaldehida…), emulgatora, mirisa i boja, silikona, parafina…

– Za pravljenje kozmetičkih preparata koristim 100% prirodne sastojke, najčešće ručno pripremane ekstrakte ljekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, prirodne voskove, biljne emulgatore, hidrolate i vrlo malo ili nimalo eko konzervansa. Proces proizvodnje mora biti brz i jednostavan kako bi sastav krajnjeg proizvoda bio što bliži sastavu izvornog biljnog materijala – naglašava ona, te dodaje da se prirodna kozmetika ne testira na životinjama.

Govoreći o značaju korištenja prirodne kozmetike Fatima ističe da ona slijedi biološki ritam naše kože i podstiče samokorektivne funkcije.

– Naša koža odgovorna je za čitav organizam, a pored toga kao organ ima i sopstvene funkcije, vrlo je bitno postaknuti njen prirodan način funkcionisanja, a ne dodatno je opteretiti. Koža se tretira kao cjeloviti organ i prirodni kozmetički preparati imaju zadatak da aktiviraju njene funkcije. Prirodna kozmetika ne stvara zavisnost kože i ne dovodi do pojave smanjenja namjenjenog učinka kao kod pojedinih sintetičkih kozmetičkih proizvoda uslijed razvijanja prirodne rezistentnosti kože na hemijske sastojke – pojašnjava ova inženjerka hemije.

Theca kozmetika za sada u ponudi ima nekoliko vrsta krema za lice, mlijeka za tijelo, tonike i ulja za čišcenje lica, ulje za tijelo, kreme za ruke, nevenovu i kantarionovu mast i ulje, balzame za usne, te kreme za bebe. Ono što je interesantno jeste da Fatima pravi kozmetičke proizvode i prema ličnim zahtjevima kupaca.

kreme

– Pored ovih, u narednom periodu planiramo uvesti još mnogo novih kozmetičkih preparata. Na naše veliko zadovoljstvo ljudi postaju svjesniji značaja korištenja prirodne kozmetike i izbjegavanja kancerogenih i drugih štetnih supstanci, stoga su sve više zainteresovani i za naše proizvode. Već smo stekli stalne kupce, što dovoljno govori o kvaliteti naših proizvoda – ističe Lutvić-Avdić koja dodaje da su njeni proizvodi veoma traženi i u Hrvatskoj.

Onima koji žele započeti vlastiti biznis, a za to nemaju hrabrosti Fatima savjetuje da razviju svoj hobi, koji će ako budu zadovoljni sam prerasti u ozbiljan biznis, kao što je to bio slučaj i kod nje.

– Velika je šteta ne iskoristiti znanje koje imate ili dostupnost informacija da steknete znanje ili nadogradite postojeće – zaključuje vlasnica Theca kozmetike.

(M.A./Faktor.ba)

Narudžbe na Facebook stranicu:

Theca-prirodna kozmetika

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top