Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Investicija u budućnost BiH: Otvorene renovirane prostorije jedinog dječjeg vrtića u Ključu

Investicija u budućnost BiH: Otvorene renovirane prostorije jedinog dječjeg vrtića u Ključu

Prigodnim programom prožetim dječjim pjesmama i recitacijama na bosanskom i turskom jeziku, u četvrtak su u Ključu svečano otvorene renovirane i opremljene prostorije Javne ustanove dječji vrtić “Ljiljan” i dječji park koje je finansirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA)  Prigodnim programom prožetim dječjim pjesmama i recitacijama na bosanskom i turskom jeziku u četvrtak su u Ključu svečano otvorene renovirane i opremljene prostorije Javne ustanove dječji vrtić “Ljiljan” i dječji park koje je finansirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanom otvorenju prisustvovali su ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, zamjenik predsjednika TIKA-e Sureyya Polat, ataše za vjerske poslove pri turskoj ambasadi u BiH Hasan Atli, premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević, načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Adem Crnalić, direktor JU dječji vrtić “Ljiljan” Mujaga Selman, direktor TIKA-e za BiH Huseyin Sanli, direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Mehmet Akif Yaman i brojni drugi gosti.

U govoru na svečanosti otvorenja jedinog vrtića u Ključu, izgrađenog 1976. godine, a u koji svakodnevno u tri grupe dolaze 72 mališana, ambasador Erginay je izrazio radost i zadovoljstvo zbog posjete i povoda posjete Ključu.

“S ovim projektom Ključ dobija nešto veoma značajno, budući da raste i kapacitet vrtića. Ovo je indirektan način investiranja, opet u privredu, u zapošljavanje”, rekao je Erginay i zahvalio prisutnima i TIKA-i.

Erginay je dodao kako TIKA realizuje brojne projekte u svakom dijelu BiH.

“Ovo nije samo projekat iz oblasti obrazovanja, radi se o indirektnoj investiciji u privredu. Ovo je investicija u budućnost BiH”, rekao je turski ambasador.

Ambasadoru Erginayu je na poklon u znak pažnje i zahvalnosti uručen komplet bosanske narodne nošnje.

Kantonalni premijer Saračević je rekao “kako su ovi pelijepi dječji osmjesi znak da smo uspjeli”.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana urađen izvoz prvih količina mlijeka u Tursku, a koje je proizvedeno na području USK. Najavio je realizaciju novih prjekata u sklopu privredne saradnje s Turskom.

Općinski načelnik Nedžad Zukanović je rekao da je Ključ danas “dobio i puno više nego što je tražio.” On je zahvalio Vladi Republike Turske i TIKA-i na ranijim, realizovanim, ali i predstojećim projektima u Ključu i cijeloj BiH.

Sureyya Polat, zamjenik predsjednika TIKA, u obraćanju je kazao kako je TIKA na raspolaganju građanima BiH već dvije decenije.

“Sjaj u očima ove djece nagovještava nam lijepu budućnost. Želimo im ugodnu budućnost bez ratova i terorizma. Hvala vam što ste nam pružili priliku da učestvujemo u ovakvim projektima, projektima pomoći djeci”, rekao je Polat.

On je najavio nove projekte, kako je rekao, nastavak projekata s ciljem zapošljavanja. Prema njegovim riječima, TIKA je 24 sata dnevno na raspolaganju i na usluzi građanima BiH.

Podsjetio je da predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan veliki značaj pridaje podršci Bosni i Hercegovini u svakom smislu.

Nakon obraćanja presijecanjem vrpce, vrtić su svečano otvorili ambasador Erginay, zamjenik predsjednika TIKA-e Polat, kantonalni premijer Saračević i općinski načelnik Zukanović.

– Radosni mališani 

Među 72 mališana u vrtiću “Ljiljan” nalazi se petogodišnja Sedina Zulić.

“Imam pet godina i sretna sam što idem u ovaj vrtić. Ovdje se igramo i svašta novo učimo”, rekla je Sedina.

Šestogodišnji Ali Velić je rekao da najljepši dio dana provede s vršnjacima u vrtiću.

U okviru projekta renoviranja JU dječji vrtić “Ljiljan” u vrijednosti od oko 250 hiljada konvertiblinh maraka (KM) urađena je rekonstrukcija krova i stolarije na objektu, uređenje enterijera i dvorišta te dodijeljena kompletna oprema za vrtić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com