Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Investicija Preventa u Željezaru Ilijaš: Povećanje proizvodnje i broja radnika

Investicija Preventa u Željezaru Ilijaš: Povećanje proizvodnje i broja radnika

željezara ilijaš

Prevent Fad d.d. Jelah-Tešanj povećao je vlasnički udio u preduzeću Željezara Ilijaš d.d. Ilijaš na 86,8 posto, pokazuje osvježena lista dioničara ovog preduzeća na Sarajevskoj berzi, izvještava BiznisInfo.

Prevent je ranije posjedovao oko 67 posto dionica. Podsjetimo da je trgovina dionicama Željezare Ilijaš u iznosu od 547.833 KM obavljena 23. oktobra.

Inače, Prevent je ranije kupio većinski paket u posrnulom preduzeću, investirao velika sredstva i na taj način oživio ovu kompaniju.

Plan je bio da Željezara prvenstveno radi za potrebe Preventa, a njeno pokretanje od velike je koristi za lokalnu zajednicu.

Preventovo posredništvo pomoglo je Željezari da dođe do klijenata među svjetski poznatim imenima. Između ostalog, nedavno je dogovoreno i da se u ovom pogonu vrši livenje za čuveni švedski brend Electrolux.

Rezultati rada najbolje su vidljivi iz polugodišnjeg izvješaja Željezare koji je nedavno objavljen na Sarajevskoj berzi.

Iz njega je vidljivo da je Željezara u prvoj polovini godine imala prihode od 8,6 miliona maraka, za razliku od 3,7 miliona prošle godine.

Osim toga, Željezara je zapošljavala 247 radnika, u odnosu na 161 u istom periodu lani.

D.S.

biznisinfo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top