Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Investicija Hife u Doboju: Jedini u Evropi proizvode energent budućnosti pelet od ugljene prašine

Investicija Hife u Doboju: Jedini u Evropi proizvode energent budućnosti pelet od ugljene prašine

U Doboju otvorena prva tvornica za proizvodnju ugljenog ekološkog peleta sa višestrukom namjenom, visoke kalorične vrijednosti i niske cijene.
 

Piše: Snježana Mulić-Softić

Tešnjak Izudin Ahmetlić je lani, dok se vozio automobilom, u čudu gledao kamion ispred sebe koji je prevozio trupce drveta za pravljenje peleta za loženje i razmišljao kako je “suludo trošiti šumu da se ugrije kuća ili radnja, kada u prirodi postoje neiskorišteni resursi za pravljenje još kaloričnijih i jeftinijih energenata”.

A onda mu je sinulo da bi od ugljene prašine, koja se ionako u Bosni i Hercegovini uglavnom baca, a sami rudnici muku muče sa njenim odlaganjem, mogao praviti pelet i to ekološki – onaj koji ne zagađuju okolinu i čiji se pepeo nakon loženja može upotrijebiti za agrikulturu, a o čemu je čitao na internetu.

Ovako je ideju za izgradnju prve tvornice ugljenog ekološkog peleta u Evropi predstavio Kenan Ahmetlić, menadžer kompanije Euro Stil iz Doboja.

“Moj otac Izudin, koji je inače jedan od suvlasnika Hifa Grupe, tako je dobio ideju za proizvodnju eko peleta i mi smo krajem 2013. osnovali Euro Stil i  počeli sa realizacijom njegove ideje. Mene je ona toliko oduševila da sam sam na kraju, budući da sam bio završna godina na Sarajevo School of Science and Technolgy, temu ‘razvoj novih proizvoda’ uzeo za diplomski rad, tako da je očeva ideja uskoro postala stvarnost. Istina, samo što smo počeli proizvoditi, zadesila nas je poplava i puno je toga uništeno, ali od iduće godine krećemo sa 24-satnom proizvodnjom u tri smjene”,  govori  23-godišnji Kenan Ahmetlić.

Osiguran put ka evropskom tržištu

Pokazuje nam proizvodne pogone sa ugljenom prašinom, pogon sa novim i skupim mašinama za mljevenje i presovanje, pet velikih peći koje je pravilo pet različitih kompanija, te gotove proizvode u halama nekadašnje fabrike Bosanka, a koju je Euro Stil obnovio nakon njene totalne devastacije.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Bh. firma jedina u Evropi proizvodi energent budućnosti

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top