Književni kutakKolumne i intervjuiU Fokusu

Intervju sa Selimom Alagićem, autorom romana ‘Altruista’: “Knjige i nauka otvaraju vrata boljoj budućnosti za sve nas”

U Sarajevu je nedavno objavljen roman Altruista (anomalije srca), mladog autora Selima Alagića, kojem je to početak literarnog rada.  Ponosni izdavač djela je Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport –AKOS, koja, u saradnji sa autorom djela, ovim projektom omladini nudi štivo o moralu i dobročinstvu, kao alternativu šundu i negativnim vrijednostima.

Povodom objavljivanja njegovog prvijenca, djela Altruista – anomalije srca, sa Selimom Alagićem smo razgovarali o njegovom djelu, porukama romana, inspiraciji te budućim planovima.

Razgovarao: Nedim Botić

Kako je nastao roman Altruista – anomalije srca?

U ime Allaha, radi Allaha i s Allahovom pomoći. Cijeli moj život bio je okružen neumirujućim brojem medijskih izvještaja i literarnih ostvarenja nahranjenim negativnom energijom ili štivom i pričama od kojih čovjek nema ama baš nikakve koristi osim da zadovolji svoje strasti. Godinama sam bježao i pokušavao se sakriti od toga, sve do jednog dana kad sam odlučio prestati. Na fakultetu sam počeo sa svojom životnom replikom. Odlučio sam, čistom dobrotom i težnjom, ispuniti misiju romana pisanog na vrelima duhovnog nadahnuća i vjere u Uzvišenog Allaha i Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Roman nije nastao da bi bio uništen, zajedno s ovim svijetom; on će, ako Bog da, biti moj svjedok na Sudnjem danu, govoreći za me: ‘Pozivao je na dobro, a odvraćao je od zla’.

Odakle si crpio inspiraciju za Altruistu?

Iako mnogi fragmenti romana mogu navesti na pomisao da sam crpio inspiraciju iz savremenih književnih i filmskih giganata (Harry Potter, Gospodar prstenova, Star Trek), moja inspiracija bili su znanje, ljubav, porodica, brak, snovi, istančani osjećaji, sukob dobra i zla, islamska civilizacija, a ponajviše univerzalne vrijednosti i ljepota vjere u Jedinog Boga, Veličanstvenog Allaha. Da, mi smo jedni drugima najbolja i najljepša inspiracija i motivacija da budemo karika ovog ummeta, koja će na Sudnjem danu stojati dostojanstveno, uzdignute glave sa samo jednom sveponavljajućom riječi: Elhamdulillah.

Kako su tvoja okolina, porodica i prijatelji reagirali na tvoj rad i na ovaj roman?

Roman je za mene bio veliki i iznenađujući šok. Ovo je dobro djelo, kojim se ponosim i pored kojeg se ne stidim niti strahujem da će me osramotiti. Mnogi moji prijatelji i gotovo cijela moja porodica i rodbina nisu ni znali da uopće nešto pišem, pogotovo da pišem nešto što će imati takvu ulogu u sociopsihološkoj dimenziji našeg naroda da će ga u njegovom srljanju ka crnilu anomaličnog dunjaluka uhvatiti i reći mu: Hej, vidi, imaš priliku odabrati bolji i ljepši put, želiš li? Ko god se upoznao s romanom i njegovim svijetom shvatio je da se upoznao sa nesvakidašnjim čedom za koje ne želi da nestane i koje ne želi izgubiti iz svojih misli. On im daje nadu za bolje, efektivnije i sigurnije sutra. Hvala mom krasnom bratu, Elmiru Spahiću, što mi je pomogao da ovo djelo bude što profesionalnije, da bude vrijedno i novo kao neprocjenjivi dragulj.

Koja je glavna poruka romana?

Temeljna ideja, pa i po(r)uka romana, jeste da u učenju islama pronađemo poticaje, izvorište i osnovu za svestrano i sigurno razvijanje vlastitih kreativnih ideja i životnog duha kao što su to bili muslimani klasičnog razdoblja. Nekad smo bili kreatori modernog doba, a sad smo njegovi robovi. Roman iskazuje nepokolebljivo uvjerenje u to da islam pruža neprolazne i neoborive odgovore i mogućnosti za nova misaona i djelatna potvrđivanja čovjeka u svim višim oblicima ljudskog opstanka; u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Štaviše, da je islamski inspirirana praksa vrhunac cjelovitog, slobodnog i odgovornog življenja čovjeka kao Božijeg namjesnika na Zemlji, ali i svih drugih bića u vasioni. Mi smo stvorenja Kreativnog Stvoritelja, koji nas od malih zuba i nogu uči da svoj život razvijamo kreativnošću i vjerom. Tako naš život, gdje god da smo i u kakvom god da smo materijalnom stanju, činimo smisaonim, lakšim, sigurnijim, efektivnijim i ljepšim. Tako ga činimo divnim i veličanstvenim, a taj život najmanje je hrana, piće i užitak, a najviše ljubav, dobročinstvo, blagost, porodica, prijatelji, komšija i domovina.

Da li će biti još nastavaka?

Roman Altruista – anomalije srca samo je početak i uvod lepezama priča koje vas, ako Bog da, očekuju u budućnosti i molim Allaha da vas pronicljive, darežljive i susretljive nadahne da budete pomagači u ovom projektu, u ime Allaha, koji ne traži nikakvu ovodunjalučku korist osim ahiretske, Njegove. Moja vizija je da biblioteke, škole, lektire i kućnu biblioteku naših učenika i naroda obogatimo štivom koje ima islamsku notu, jer islam je ideja koja čovjeka podstiče da uči i da skuplja znanja ovog svijeta kao što vjeverica iz filma Ice Age skuplja žirove, neumorno i strastveno sa težnjom da dostigne sami kraj ili vrh planine bez ikakvih materijalnih ili interesnih želja. Trenutno radim na par projekata istovremeno; pisanju šestog dijela romana Altruista (prvi roman imat će nastavke) i na pripremi štampanja drugog dijela, koji, ako Bog da, planiram objaviti krajem 2018. godine, a tu je i knjiga o našem poslaniku, Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, koja je napisana kao priča-fantazija, ali je tekako stvarna. Specifična je po nesvakidašnjoj naraciji. Mi imamo istinitu priču, koja je prevazišla sve herojske, fantastične, melodramatične i ljubavne priče Zapada – priču o Muhammedu, najboljem čovjeku svih vremena i najboljem stvorenju svih stvorenja.

Šta može omladina naučiti iz ovog romana?

Ovaj roman posjeduje raznolikost žanrova, jer je, pored osnovne prepoznatljivosti, one naučnofantastične, i psihološki roman, ali i ljubavni roman i roman o odrastanju – bildungsroman. Progovaranje etike prisutno je na brojnim stranicama, kao i esencijalne vrijednosti i čovječnosti, naspram ništavila i obezljuđenja, stoga ovaj roman jeste mapa didaktičnosti. Ovo je islamska knjiga o vjerovanju, o nauci, o dobročinstvu, o obredoslovlju, o blagosti, o Kur’anu i o hadisu i o sunnetu, pisana jezikom omladine u kojem sve ključa od fantastične naracije, koja će recipijenta uveliko zainteresirati za čitanje. Kur’anski isječci, kao sakralni, čine dvoglasje, zajedno s profanim i tako na kreativni način doseže do onih posljednjih i najmračnijih kutaka omladinskih života, tako da ovaj roman u srcima omladine ima efekat kakav ima Lamborghini Aventador na trkaćoj stazi. Sa ovim super autom pobijedit će trku, a projekat Altruista pobijedit će dunjaluk, ponosno, ushićeno i zabavljeno. Naučit će prave duhovne i moralne vrijednosti na zabavan način, naučit će islam i njegovu suštinu na zabavan način, naučit će voljeti na zabavan način, naučit će istrajati na zabavan način, naučit će prepoznati i pobijediti zlo na zabavan i susretljiv način.

Da li je bilo i da li će biti promocija romana?

Svakodnevno s AKOS-om radim na promociji i radit ćemo dok god imamo snage za to i sve dok roman ne postane pravi brend, ne samo u Bosni i Hercegovini i regionu, nego i u svijetu. Promoviramo ga na internet stranici, FB stranici i na drugim portalima. Imali smo prvu promociju u Sarajevu, a bit će ih, ako Bog da, još, ne samo u Sarajevu, nego po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i dalje. Ljudi sami dolaze, traže knjigu i pozivaju nas u svim krajevima da održimo promociju. Neke škole i biblioteke iskazale su želju da kupe knjige i obogate njima svoje biblioteke, što mene najviše veseli. Pozivam svakog ko smatra da može učestvovati u ovom projektu. Altruizam je ono što treba našem narodu i čovječanstvu.

Tvoji budući planovi?

Roman je krenuo ka prijevodu na engleski jezik i, čim ga preinačimo na engleski, objavit ćemo ga i šire, a bit će, također, i u elektronskoj formi. Prodali smo neočekivani broj primjeraka u veoma kratkom roku i dobio sam mnogo pozitivnih i divnih impresija i reakcija. Dobio sam i nekoliko kritika, koje me raduju, jer će tako nastavci biti još bolji. Također, jedna od vizija ovog projekta jeste da roman Altruista pronađe druge talente i da ih pomogne da ugledaju svjetlo ovog svijeta i hoće, ako Bog da. Uskoro planiramo organizirati takmičenje iz lektire Altruista, koje ćemo pokušati podići na visoki nivo, koji će jednog dana, kad odraste, ako Bog da, zauzeti svoje mjesto na sceni bosanskohercegovačke književnosti, umjetnosti i onog najbitnijeg, svakodnevnice. Također, ovu knjigu, ako Bog da, planiram preinačiti i u jedan super islamski strip. Upravo radim na razradi tog projekta i molim Allaha da meni i Altruisti da ono što je najbolje za nas. Molim Allaha da nagradi svakog ko je imao imalo udjela u ovom projektu, a hvala Allahu što me je nadahnuo da napišem Altruistu, a ne Egoistu.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button