Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Institut za historiju u Sarajevu predstavio devet naučnih izdanja

Institut za historiju u Sarajevu predstavio devet naučnih izdanja

Predstavljanje pet knjiga i četiri naučna časopisa Instituta za historiju u Sarajevu koja su objavljena u 2015. godini održano je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.
Predstavljene su knjige “Političko nasilje u BiH” autora Enesa Omerovića, “Mjesto i uloga Hrvatskog kulturnog društva Napredak u društvenom životu Hrvata BiH između dva svjetska rata” autora Tomislava Išeka, “Tragovima naših komšija: Jevreji u BiH i holokaust” autora Anise Hasanhošić i Rifeta Rustemovića i “Srebrenica nakon genocida” autorica Lare J. Nettelfieid i Sarah E. Wagner. Također, predstavljena su i četiri časopisa “Prilozi” broj 43. i 44 te “Historijska traganja” broj 14 i 15.

– Predstavljanje knjiga govori o širini tema kojima se bavimo, kao što je političko nasilje, sudbine Jevreja, Hrvata, Bošnjaka i Nijemaca, ali predstavlja i našu spremnost za saradnju s institucijama izvan BiH – kazao je Feni direktor Instituta Husnija Kamberović.

Ono što je zajedničko kod svih izdanja je, dodao je Kamberović, visoki naučni pristup i kriteriji, što je i ključna stvar.

Trudimo se da naše knjige i časopisi imaju naučnu dimenziju bez ikakvog politiziranja – naglasio je. Dodao je da je danas predstavljen i časopis “Prilozi br. 43”, objavljen krajem 2014. godine, a koji predstavlja dio referata s Konferencije “100 godina od početka Prvog svjetskog rata” koja je prošle godine u julu održana u Sarajevu.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top