Vijesti iz zemlje

Instagram Reels takmičenje: “15. juli – Pobjeda demokratije (Turskoj za ljubav)

UZ PODRŠKU AMBASADE REPUBLIKE TURKIYE U SARAJEVU

U okviru aktivnosti obilježavanja šeste godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turkiye, BH Asocijacija turskih alumnija (TUMED) organizirala je Instagram Reels takmičenje na temu 15. jula – Pobjeda demokratije (Turskoj za ljubav).

Turkiye u narednim danima obilježava šestu godišnjicu od krvavog pokušaja puča kojeg je izvela teroristička organizacija FETO, a taj značajni datum obilježit će i BH Asocijacija turskih alumnija koja je osnovana s ciljem povezivanja Bosanaca i Hercegovaca koji su stjecali obrazovanje na univerzitetima u Turkiye.

Asocijacija turskih alumnija je ,uz podršku Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu, organizirala Instagram Reels takmičenje na temu “15. juli – Pobjeda demokratije (Turskoj za ljubav).

Iz TUMED-a su saopćili da je takmičenje organizirano s ciljem širenja svijesti i poruka o važnosti demokratije, herojstvu koje je pokazao turski narod, te opasnosti koja se krije iza terorističke organizacije FETO.

“Bosna i Hercegovina kao prijateljska zemlja se među prvima solidarisala sa Republikom Turskom i njenim narodom, šaljući jasnu poruku da ne postoji alternativa demokratskom političkom poretku. Učesnici takmičenja su slobodni izraziti svoj stvaralački i umjetnički talenat na željeni način, a u skladu sa opće prihvaćenim etičkim i društvenim normama. Svi takmičari koji svoje snimke objave najkasnije do 10. jula 2022. godine do 23:59 sati imaju pravo učešća na takmičenju. Nakon što objave svoje radove, takmičari se porukom trebaju javiti @tumedbih i dostaviti svoje kontakt podatke: Ime i prezime, godište i kontakt telefon. Pobjednici će biti izabrani od strane stručnog žirija. Proglašenje pobjednika će biti najkasnije do 15. jula 2022. godine. Učesnici takmičenja se odriču autorskih prava po pitanju korištenja njihovih snimaka od strane TUMED-a na TV, radio, internet i drugim platformama“, pojasnili su iz TUMED-a.

– Nagrade –

Za najbolje uratke osiguran je i bogat nagradni fond:

  1. NAGRADA: Povratna avionska karta za bilo koju destinaciju u Turskoj za 1 osobu + 2 semestra besplatnog kursa turskog jezika u Institutu “Yunus Emre” Sarajevo
  2. NAGRADA: Povratna avionska karta za bilo koju destinaciju u Turskoj za 1 osobu + 1 semestar besplatnog kursa turskog jezika u Institutu “Yunus Emre” Sarajevo
  3. NAGRADA: 2 semestra besplatnog kursa turskog jezika u Institutu “Yunus Emre” Sarajevo – jesenji semestar 2022.

U opisu videozapisa potrebno je označiti Instagram profil @tumedbih i dodati tagove #15juli, #pobjedademokratije #turskojzaljubav #15temmuzdemokrasizaferi

– FETO prijetnja za svaku državu u kojoj djeluje –

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokorangirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Turkiye, nego i za svaku državu u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a povrijeđene su 2.734 osobe.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button