Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Insan mevludski

Insan mevludski

Nakon sadržaja o Mišarijevoj posjeti određenim našim bosanskim džematima zapazih u komentarima da su neka naša braća i sestre pomislile da su tim tekstom, ne d'o Bog, u drugi plan stavljene zasluge za očuvanje našeg dina od strane naših čestitih nana i deda i da se njihova ljubav spram mevludskih svečanosti nipodaštava.

Međutim, to se kod nas ne može desiti, jer smo mi svjesni ko je zaslužan za očuvanje našeg dina na ovim prostorima i da naše čestite dede i nane zaslužuju svaki vid pažnje i poštovanja. Oni su očuvali vjeru kad je bilo najteže i mi smo svim srcem i dušom uz njih. Oni su, inšallah, kod Uzvišenog zaslužili svoje džennetske perivoje i mi se ne trebamo plaho sikirati za njih. Sikirajmo se mi i brinimo za sebe.

Što se tiče mevluda, ja sam mevlude zavolio sa svojih 12 godina kad sam naučio da klanjam i kad sam, odlazeći pod kišom granata kao dijete u džamiju, u tim teškim vremenima počeo ići na mevlude. Idem i dan danas. U mom kraju se mevludi obično uče i za žive i za umrle. Iako je još prije 40 godina u fetvama Vrhovnog islamskog starješinstva Jugoslavije koje potpisuje Husein ef. Đozo, jasno rečeno da se mevlud ne treba učiti umrlima i da to nema ”ama baš nikakva smisla”, ja sam i dalje nastavio ići na svaki mevlud uživajući u cjelokupnom mevludskom ambijentu. Preko 20 godina posjećujem mevlude i znam skoro cijeli tekst izdvojenih odlomaka napamet.

Iskreno sam se ponadao da ćemo ovih mjeseci dobiti novi mevludski spjev, a po osnovu Rijasetovog raspisanog konkursa, ali čini mi se, da još ta procedura nije završena.

Dok se ta procedura ne završi mi ćemo i dalje slušati mevlude koje smo navikli i sa našim čestitim nanama, dedama, efendijama i svim drugim vjernicima uživati u korisnim vazovima i učenjima Kur'ana, bez obzira da li nam ašareta učio Mišari, hafiz Bugari, hafiz. Alili, hafiz Tucović ili neki drugi čestiti insani.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top