Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Inicijativa entiteta: Zabraniti izvoz sirovine, uvesti takse na ogrjev i građu

Inicijativa entiteta: Zabraniti izvoz sirovine, uvesti takse na ogrjev i građu

Vlada RS i Vlada Federacije BiH predložiće Savjetu ministara BiH da u potpunosti zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata iz zemlje, kao i da na ogrev i rezanu građu lišćara uvede takse za izvoz.

Ovo je prijedlog drvoprerađivača iz BiH koji su, zajedno sa predstavnicima resornih ministarstava usaglasili na sastanku koji je održan u Banjaluci, a kako bi se obezbijedilo bolje snabdijevanje sirovinom onim drvoprerađivačima koji imaju veći stepen finalne obrade drveta.

Za zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata zalagali su se u Republici Srpskoj, a za uvođenje taksi su bili u Federaciji BiH, pa su oba prijedloga prihvaćena i biće dio zajedničke inicijative.

U narednim danima biće usaglašena visina takse na izvoz građe lišćara i ogrevnog drveta, jer ne postoji opravdanost da se on pod ovim okolnostima dešava, kada se to moglo završavati u višim fazama prerade“, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Privredne komore RS za Nezavisne novine.

Dodatne konsultacije

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kaže kako će u idućih petnaest dana biti izvršene dodatne konsultacije s relevantnim institucijama u entitetima kako bi se utvrdila visina takse.

Prihodi od taksi koje bi se ubirale bi se vraćali u entitete u skladu sa porijeklom rezane građe. Nismo dalje razrađivali gdje bi one bile utrošene, ali bi logično bilo da se vraćaju sektoru šumarstva i preradi drveta“, kazao je Zubić.

On smatra da će ove mjere zaštititi domaće proizvođače.

Generalni stav Vlade RS je da se sav sječivi etat, odnosno sirovina, u potpunosti na raspolaganje stavi domaćim drvoprerađivačima“, zaključio je Zubić.

Rezultatima sastanka zadovoljni su i u Udruženju grupacije šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Računamo na to da će dobiti više sirovine uz kriterije koje će predložiti komore. Sirovine moramo usredotočiti na naše proizvođače, a novac od taksi ćemo vraćati proizvođačima da ga oni imaju i ulažu u nove tehnologije i nova znanja“, kazala je za “Nezavisne” Šemsa Alimanović, sekretar Udruženja.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH i Vlada RS su na zajedničkoj sjednici, održanoj u Sarajevu u septembru prošle godine, najavile podnošenje zajedničke inicijative Savjetu ministara BiH za donošenje odluke o zabrani izvoza i prometa trupaca iz Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Spriječiti malverzacije

Kako bi spriječila malverzacije i trgovinu sirovinom, RS je donijela privremenu zabranu prometom trupaca izvan svoje teritorije, što je kasnije učinila i Vlada Federacije BiH.

Ove mjere su na snazi do aprila ove godine, kada bi, pod uslovom da Savjet ministara BiH uvaži prijedloge, na snagu stupile mjere usaglašene na sastanku u Banjaluci.

Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije u Bosni i Hercegovini sa prosječnim godišnjim izvozom većim od milijardu maraka i stalnom tendencijom rasta.

Međutim, i dalje veći dio izvoza imaju proizvodi sa nižim stepenom obrade, poput građe i ogreva, dok izvoz namještaja ima udio od oko 40 odsto.

Nezavisne novine

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top