Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Infografika: Upoznajte kandidata za predsjednika AK Partije i premijera Turske

Infografika: Upoznajte kandidata za predsjednika AK Partije i premijera Turske

Tokom 11 godina na funkciji ministra transporta, pomorstva i komunikacija Yildirim je realizirao brojne projekte u vrijednosti od blizu 80 milijardi eura, a bio je i jedan od osnivača AK Partije koja ga je nominovala za kandidata za novog predsjednika   Binali Yildirim, kandidat kojeg je rukovodstvo turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) nominovalo kao kandidata za izbor na poziciju predsjednika stranke na kongresu koji će biti održan u nedjelju u Ankari, aktuelni je turski ministar transporta, pomorstva i komunikacija, a tokom 11 godina na toj ministarskoj poziciji ostvario je velike uspjehe i realizirao nekoliko megaprojekata u toj oblasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom rekordnog 11-godišnjeg mandata ministar Yildirim je realizirao investicije ukupne vrijednosti od 255 milijardi turskih lira (75.8 milijardi eura). Među značajnijim projektima koje je Yildirim realizirao na čelu tog turskog resora su brzi voz, tunel Marmaray, Euroazijski tunel, treći most na Bosforu, autoput Istanbul-Izmir, most u zaljevu Izmit i početak gradnje trećeg istanbulskog aerodroma.

Često se pozivao na moto AK Partije koji kaže „Nekad bio san, sad je java“, a što potvrđuju i rezultati Ministastva u protekloj deceniji od kojih vrijedi izdvojiti uvođenje 4,5 G telekomunikacijske tehnologije u Turskoj, 24.280 kilometara puteva, 1805 kilometara nove željezničke pruge i povećan broj turskih aerodroma sa 26 na 55.

Yildirim je rođen 20. decembra 1955. godine u selu Kayi u Erzincanu. Bio je drugo od sedmero djece roditelja Dursuna i Bahar Yildirim. Ranije je otkrio da je u djetinjstvu često ležao na livadi i gledao avione kako lete, te maštao da li će i on nekada iskusiti taj osjećaj letenja, a na kraju je postao čelnik sektora.

Nakon osnovnog obrazovanja u rodnom mjestu, Yildirim je srednje obrazovanje nastavio u Istanbulu, gdje je kasnije završio i Fakultet za pomorstvo i brodogradilišta na Tehničkom univerzitetu. Nakon postdiplomskog studija nastavio je obrazovanje i na Univerzitetu pomorstva koji pod okriljem Međunarodne pomorske organizacije (IMO) djeluje u Švedskoj.

Kandidat za novog čelnika AK Partije Yidirim govori engleski jezik. Sa suprugom Semihom u braku je od 1975. godine i imaju troje djece.

Prva iskustva u javnom sektoru u periodu od 1978. do 1993. godine stekao je na nekoliko rukovodećih funkcija u Direkciji za pomorsku industriju i brodogradilišta Turske. U tom periodu se upoznao sa mladim političarom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je kasnije postao gradonačelnik Istanbula i Yildirima imenovao direktorom Gradske uprave IDO, nadležne za rukovođenje brodskim prijevozom.

Yildirim je, zajedno sa Erdoganom bio uključen i u osnivanje AK Partije i na parlamentarnim izborima 3, novembra 2002. godine je izabran za zastupnika u turskom parlamentu. Nedugo zatim imenovan je za ministra transporta. koju je do sada obavljao 11 godina i postao ministar sa najdužim mandatom u tom resoru Turske.

U javnosti slovi za mirnog i staloženog radoholika sa izraženim smislom za humor. U rijetkim prilikama kada je tokom javnih obraćanja govorio o sebi, Yildirim se predstavljao kao čovjek koji malo govori, a mnogo i energično radi kao što mu i prezime kaže, a „yildirim“ na turskom jeziku znači „grom“ ili „munja“.

Kongres AK Partije će biti održan u nedjelju u Ankari.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top