Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > INFOGRAFIKA: Evropa je rekla “ne” slobodi govora

INFOGRAFIKA: Evropa je rekla “ne” slobodi govora

Zabranom turskim ministrima da u Evropi učestvuju na skupovima u vezi sa referendumom o ustavnim promjenama u Turskoj, Njemačka, Holandija i Austrija još jednom su pokazale dvostruke standarde evropskih zemalja po pitanju slobode govora i mišljenja, piše Anadolu Agency (AA).

Zapadne zemlje se posebno ističu kroz oštre kritike na račun Turske kada je u pitanju demokratija, ljudska prava i sloboda govora. Nasuprot tome, turskim ministrima, koji dolaze u Evropu na predreferendumske skupove, se zabranjuje da govore, i to na način da se prijeti vlasnicima dvorana u kojima se skupovi organizuju i navode nelogični izgovori.

Među tim zemljama su Holandija, u kojoj će naredne sedmice biti održani izbori, zatim Njemačka koja također u septembru ide na opće izbore, te Austrija koja se već duži period nalazi u vrtlogu ekstremizma. Švicarska je također među zemljama koja, još uvijek verbalno, zahtjeva da se zabrane sve aktivnosti koje se odnose na promociju “da” na predstojećem referendumu u Turskoj.

Ono što je interesantno jeste činjenica da evropske zemlje ne prave nikakve smetnje u tome da prokurdska Demokratska stranka naroda (HDP) organizuje skupove na kojima promovira odgovor “ne” na referendumu. To jasno pokazuje da su evropske zemlje pristrasne po pitanju referenduma.

Naime, zajedničkom organizacijom partija HDP, CHP i ODP 24. februara je bez ikakvih smetnji održan skup pod nazivom “Berlin kaže ne”. Više evropskih zemalja dozvolilo je pripadnicima HDP-a da javno govore na skupovima.

Zabrane turskim ministrima da prisustvuju predreferendumskim skupovima počele su zabranom ministru pravde Bekiru Bozdagu 2. marta, koji je trebao govoriti na skupu u zatvorenom prostoru u njemačkom gradu Gaggenau. Kao razlog zabrane ovog skupa naveden je nedovoljan broj parking mjesta.

Nakon ministra pravde Bekir Bozdaga, zabranjen je i skup planiran za 5. mart u njemačkom gradu Kelnu, na kojem se trebao obratiti ministar ekonomije Turske Nihad Zeybekci.

Skup je trebao biti održan u mjestu Porz, no nakon zabrane organizatori su pokušali da skup bude održan u Frechenu, no i tamo zabranjen. Ministar Zeybekci je svoje obraćanje održao tek kasnije u hotelu Senat.

Iako je Zeybekci tada govorio po poprilično umjereno, neželeći povećavati napetost, u tamošnjim medijima bio je izložen teškim riječima i uvredama. Objave koje su prevazišle granice novinskog izvještavanja, pokazale su stavove njemačkih medija punih predrasuda i govora mržnje.

Nakon toga otkazan je i skup planiran za 6. mart na kojem se trebao obratiti bivši turski ministar za energetiku Taner Yildiz. Najprije je otkazan skup u Grosskrotzenburgu, a nakon toga i onaj u Nurnbergu, koji je bio planiran za dan poslije. Priliku da se obrati, Yildiz je dobio tek kasnije u malom mjestu Kelsterbach, nedaleko od Frankfurta.

No, svakako najveću važnju privukla je ona zabrana iskazana šefu turske diplomatije Mevlutu Cavusoglu, koji je trebao govoriti 7. marta u Hamburgu.

Cavusoglu je naprije trebao govoriti u hotelu Elysee, no uprava hotela otkazala je ovaj skup. Nakon toga organizatori su unajmili vjenčani salon, ali nakon pritisaka koji su izvršeni na vlasnika i taj skup je otkazan. Saznaje se da je vlasnik pretrpio veliku štetu jer je otkazao je veliki broj zakazanih vjenčanja.

 No, pronađen je i treći prostor za održavanje skupa, ali tamo se pojavila policija i vatrogasci te su, uz tvrdnje da nema dovoljno požarnih izlaza, u potpunosti zapečatila objekat. Bitno je naglasiti da je u istom objektu ranije je održan skup simpatizera kurdskog HDP-a, no vatrogasci i policija nisu pravili bilo kakve smetnje.

 Ministrica socijalne politike i porodice Fatma Betul Sayan Kaya danas je trebala održati govor u Essenu, no odlukom općine njeno obraćanje je odgođeno za nedjelju.

Vlada Holandije danas je povukla dozvolu za slijetanje ministru vanjskih poslova Republike Turske Mevlutu Cavusogluu, a kao razlog je navela “sigurnost” i “javnu sigurnost”. Cavusoglu je planirao večeras održati govor u zgradi glavnog konzulata Turske u Rotterdamu.

Predsjednik Republike Tursek Recep Tayyip Erdogan komentarisao je holandsko povlačenje odluke za slijetanje turskom ministru Cavusoglu, te poručio kako to rade kukavice, ostaci nacizma i fašisti

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com