EkonomijaNauka i tehnologijaVijesti iz zemlje

Imtec online konferencija o STEM-u: Nastava mora biti zanimljivija, a mlade treba ciljano obrazovati

Na nedavno održanom 32. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila IMTEC D.O.O. je pored takmičenje iz robotike organizirao i online konferenciju na temu ”Unaprijeđenje procesa implementacije STEM koncepta u obrazovanju”, s ciljem praćenja napretka provođenja principa baziranog na praktičnoj provjeri i primjeni znanja tokom školovanja. Ovaj model obrazovanja odavno je prisutan u mnogim obrazovnim sistemima u svijetu, a IMTEC D.O.O. ovom aktivnošću nastavlja poticati obrazovnu i naučnu javnost na važnost promocije STEM-a i inovativnog pristupa obrazovanju. Konferencija je nastavak panel diskusije koju je IMTEC D.O.O. organizirao 2019, također u sklopu programa Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila.

O preprekama u primjeni STEM metodologije govorio je Vahid Čustović, direktor Osme osnovne škole Amer Ćenanović na Ilidži: “Mi smo na prekretnici i traže se nova rješenja. Naš obrazovni sistem je nefunkcionalan, nezanimljiv i divergentno nekontrolisan. Sve to dovodi do nezanimljivosti i puno stresa u sistemu. Mi smo 2018. i 2019. krenuli u pokušaj implementacije STEM-a, kao potrebe naše škole da pokuša riješiti nezainteresiranost učenika za obrazovni sistem. Od Američke ambasade smo dobili opremu, a nastavnici su prošli inicijalnu edukaciju. Nastavnik je centar provođenja reforme i sve što radimo ima za cilj dinamiziranje procesa. To se i dogodilo. Nastava je postala zanimljivija. Mi STEM sistem nismo uveli generalno, radili smo to od 10-20%. Ta STEM nastava je bila puno zanimljivija”.

Organizacija Save The Children provodi Projekat  opšteg obrazovanja TABLA koji je finansiran od strane USAID-a i koji se u Bosni i Hercagovini realizuje već neko vrijeme. O stečenom iskustvu govorio je Namir Ibrahimović:“Tabla projekat podrazumijeva integrisano učenje i podučavanje, razvijajući novi i drugačiji koncept. Taj projekat podrazumijeva promjene paradigme: nisu u fokusu nastavnici ni nastavni sadržaji, već djeca. Oni su ti koji na nastavi treba da uče. U toku nastave rade nešto što je bitno i važno i planiraju to zajednički sa svojim nastavnicima. Za nekih narednih godinu dana mogli bismo vidjeti neke pozitivne prakse, nukleus iz kojeg bismo mogli dobiti interesantniju školu. S učionicama koje su opremljene bitnom opremom, sa obučenim nastavnicima koji su spremni da u javnosti raspravljaju o svojoj praksi i konstantno je mijenjaju, pokazujući da je škola najvažniji segment društva u kojem živimo.”

Učesnik IMTEC-ove online konferencije bio je i Anes Hadžiomerović, predsjednik i osnivač udruženja CERIT iz Mostara, vođa robotičke reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je postigla zavidan rezultat na robotičkoj olimpijadi. Govorio je o mogućnostima poboljšanja STEM koncepta kroz aktnosti NVO sektora: “Nema posebnog recepta, dosta odricanja i ljubav. Robotička olimpijada je krenula 27. juna kada su učenici prekinuli raspust. Sastajali smo se redovno i izvršavali zadatke na vrijeme. Bude to dosta zabavno. Znali smo se sastajati vikendom i satima raditi. Mladi su zainteresovani. Sistem obrazovanja mora se podhitno mijenjati. Molim nadležne da hitno krenu raditi u tom pravcu, prate tržište rada i ciljano obrazuju mlade, jer mjesta za promjene ime. Ja STEM nisam učio na fakultetu, ali uz pomoć NVO i privatnih kompanija, tu smo gdje jesmo.”

Studentica Lejla Omerović napravila je igricu koja je bila četvrta na Google Play listi i tokom studija osigurala zaposlenje:

“Bila sam jako daleko od STEM-a i naginjala sam društvenom smjeru, ali shvatila sam da bih trebala iskoristiti neke druge prilike. Počela sam s neformalnim obrazovanjem, kursevima i programiranjem na malim projektima. Bilo je tu mnogo prilika koje su nudili NVO i privatne kompanije. Napravila sam igricu koja se vezala za STEM, jer je to koncept u trendingu. Shvatila sam da učenici iz mog razreda ne znaju ni šta znači ta STEM skraćenica. Nastavila sam, upisala fakultet kompjuterskih nauka, zaposlila se u IT-u i radim na aplikacijama.”

Senada Salihović, također u ime organizacije Save the Children kazala je da se reforma obrazovanja događa i da STEM već živimo. Govorila je o pilot projektima u sarajevskim školama i načinu opremanja kabineta: “STEM sajam se održao u Mostaru i to je nešto što je pokazalo izuzetne rezultate. Naši učenici su govorili o tome kako im ne smeta da ostaju duže u školi i satima rade na projektima. Istraživački duh koji se pojavljuje u toku samog projekta i želja da uspiju su neprocjenjivi. Posjećivali smo tehničke muzeje u Zagrebu i Beogradu, a prijavljivali smo i veliki broj projekata, poput onog o semaforima u Sarajevu. Učenici su napravili i Lego robota i dali mu zadatke. Dvije učenice su isprogramirale i dvije igrice. Išli su i na domaći forum inovacija, tehnologije i poduzetništva, gdje su iz prve ruke vidjeli sve svjetske trendove iz ove oblasti. Bili su to motivirajući segmenti, a ne samo održan čas. Ti projekti nastavljaju svoj život i svoja istraživanja. To je misija prosvjetnih radnika, da učenici rade i istražuju i bore se za bolju budućnost.”

IMTEC D.O.O. nastavit će i u budućnosti ukazivati na važnost primjene inovativnih metoda u obrazovanju, koje učenje čine efikasnijim i zanimljivijim, a pomažu digitalizaciju obrazovanja, te potiču ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Spajajući tehnologiju i ljude! Online konferenciju možete pogledati OVDJE.

Povezani članci

Back to top button