Vijesti iz zemlje

Imovinskopravni problemi koče gradnju prve sarajevske transverzale

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je ove sedmice da postoje određeni imovinskopravni problemi u vezi s nekim dionicama te nije mogao specificirati kada će početi gradnja prve transverzale na području Sarajeva.

Naglasio je da u Kranjčevićevoj ulici ima jako puno fizičkih osoba i pravnih subjekata s kojim se prethodno treba završiti projekt eksproprijacije zemljišta.

“Ne možemo reći da startamo u potpuno čist projekt, tako da će Kanton Sarajevo krenuti sa svojim dijelom posla, bez obzira na to hoćemo li dobiti odgovore od Federacije BiH i sigurno nećemo odugovlačiti”, naglasio je.

Prva transverzala je projekt vrijedan 250 miliona KM i od enormnog je značaja za Kanton Sarajevo i za Federaciju BiH.

Za gradnju dijela ceste u Vogošći, probijanje tunela kroz Hum i pravljenje dionice od Željezničke stanice ka Humu, Konaković je kazao da su podijelili zadatke Direkciji za ceste, Ministarstvu saobraćaja i Zavodu za planiranje KS-a.

“Svoj dio radimo, a očekujemo informaciju od Federacije BiH koliko ćemo novca u ovoj godini dobiti od njih i kojom dinamikom možemo utrošiti sredstva na one građevinske radove koji su dokumentacijom već spremni”, naglasio je.

Konaković je istakao da su u Kantonu planirali 25 miliona KM za prvu transverzalu te da imaju mogućnost povlačenja sredstva iz Evropske banke za obnovu i razvoj da bi raspolagali s 50 miliona KM za taj najvažniji infrastrukturni saobraćajni projekt.

FENA

Povezani članci

Back to top button