Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ilidža: Otac istrgnuo sina iz čeljusti pasa lutalica

Ilidža: Otac istrgnuo sina iz čeljusti pasa lutalica

Malog Begu, saznajemo od njegovih roditelja, bole rane, osjeća strah zbog kojeg teško zaspi, a kada se to desi, često se trza u snu i onda se budi uplašen

U sarajevskom naselju Hendekuša u Osjeku 16. marta psi lutalice napali su petogodišnjeg dječaka Begu Skulu. Iako su od uvođenja državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na ulicama bosanskohercegovačkih gradova napadi pasa lutalica učestali, najviše užasavaju oni u kojima stradaju djeca. Napadu na malog Begu prisustvovao je njegov otac Irfan koji se, srećom, nalazio relativno blizu mjesta napada.

Dijete prestravljeno

– Pomagao sam prijatelju na građevinskim radovima na vikendici kada su tri psa napala mog sina. Potrčao sam prema njima i uspio sam izvući dijete iz njihovih čeljusti i nekako rastjerati pse. Međutim, zvjeri su bile brže i Bego je bio izujedan na mnogo mjesta – rekao je za Faktor dječakov otac Irfan Skula.

Rane na dječakovom tijelu su ozbiljne i to dokazuje medicinska dokumentacija i fotografije. Psi su svojim čeljustima razderale njegovu glavu, a izujedan je i po rukama i nogama.

Malog Begu, saznajemo od njegovih roditelja, bole rane, osjeća strah zbog kojeg teško zaspi, a kada se to desi, često se trza u snu i onda se budi uplašen.

Tek šest dana od napada (22. mart) psi su uhvaćeni i odvedeni. Begin otac je morao priložiti medicinske nalaze Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kako bi oni naložili izlazak na teren i hvatanje agresivnih pasa.

Kako do škole

Saznajemo da u Osjeku postoje mnogi čopori agresivnih pasa, a i ranije su se dešavali njihovi napadi. Jednom prilikom i Begina majka je napadnuta, ali i mnoge njihove komšije među kojima i djeca.

-Često moja i djeca mojih komšija uspaničeno i uz vrisku utrče u moju avliju jer ih zaganjaju psi. Manju djecu niko ne šalje da sama idu u školu, obavezno ih svi prevoze autima jer lutalice vrebaju na svakom koraku. Osim ljudi, ni životinje nemaju mira. Prošle godine više od dvadeset kokošiju su mi zaklali lutalice. Ista iskustva imaju i moje komšije – govori nam Samir Avdić iz Osjeka.

Dječakov otac je angažovao advokata koji će podići tužbu protiv kantonalnih institucija zbog događaja u kojem je napadnuto i istraumirano njegovo dijete.

(S. Karamustafić/Faktor.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top