Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > IGMG Balkans oživio mektebske aktivnosti povratničkog naselja Sadba kod Goražda

IGMG Balkans oživio mektebske aktivnosti povratničkog naselja Sadba kod Goražda

U subotu su u džematu Sadba, općina Goražde svečano otvorene renovirane prostorije mekteba Sadba. Džemat Sadba je smješten na desnoj obali rijeke Drine, sedam kilometara od Goražda. U toku rata je ovo naselje bilo porušeno, a stanovništvo raseljeno. Nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Sadba je pripala Federaciji Bosne i Hercegovine. Prve namaze po povratku džematlije Sadbe obavljali su u djelimično obnovljenim učionicama lokalne škole. Uz pomoć donacija, te Islamske zajednice, devastirani mesdžid je obnovljen pa se krenulo sa redovnim aktivnostima.
Dvadeset godina nakon završetka rata, džemat je ostao bez imama, a džemat je ostao prepušten sam sebi. Džemat je uz pomoć Odjela za žene IGMG Balkans na čelu sa Sumejom Smailhodžić, uz podršku H.O. HASENE pokrenuo projekat renoviranja oronulih mektebskih prostorija, kako bi se stvorili što bolji uslovi za dalji rad. Prostorija predviđena za obavljanje nastavnih aktivnosti je u potpunosti renovirana, urađena je izolacija, krečenje, te novi podovi. Mektebske prostorije dobile su i novu prostirku, a polaznicima mektebske nastave uručeni su prigodni pokloni u vidu školskog pribora i opreme za nastavu.
Kako su istakli predstavnici džemata Sadba, ove donacije su od velike važnosti za džemat, koji je u najtežem stanju od svog osnivanja. Budući da je ovaj džemat nedavno ostao bez imama, te mektebsku nastavu održava imam iz susjednog džemata, džematlije su sa pravom zabrinuti za budućnost ovog kraja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top