>
Iftar u fočanskoj Carevoj džamiji: Uskoro obnova džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice Iftar u fočanskoj Carevoj džamiji: Uskoro obnova džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice
Predposljednji iftar svakog ramazana na području Muftijstva goraždanskog tradicionalno se organizuje u Foči. Umjesto u Aladža džamiji, kao i do sada, zbog radova na... Iftar u fočanskoj Carevoj džamiji: Uskoro obnova džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice

Predposljednji iftar svakog ramazana na području Muftijstva goraždanskog tradicionalno se organizuje u Foči. Umjesto u Aladža džamiji, kao i do sada, zbog radova na njenoj obnovi, iftar je ovaj put organizovan u nedavno obnovljenoj Carevoj džamiji.

 “Ljudi su došli iz svih dijelova Foče, ali su došli i naši prijatelji iz Goražda, Ustikoline, Zenice i drugih gradova. Veliko je zadovoljstvo biti večeras ovdje i podijeliti radost s ovim ljudima”, rekao je Izet Spahić, predsjedavajući Skupštine opštine Foča.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić zadovoljan je sadržajima koji su organizovani tokom ramazana, koji su u nekim segmentima i unaprijeđeni.

Predposljednji iftar svakog ramazana na području Muftijstva goraždanskog tradicionalno se organizuje u Foči. Umjesto u…

Gepostet von Akos.ba am Donnerstag, 14. Juni 2018

Teravih-namaze na području muftijstva klanjala su 54 imama u 54 džemata, uz nekoliko džemata u kojima su teravije klanjane povremeno.

Nakon iftara predstavljeno je i idejno rješenje obnove džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice.

“Ovo je, ako se dobro sjećam, naš deseti iftar koji zovemo ‘Iftar na Aladži’. Naša Aladža je bila zarasla u korov, njeni ostaci su bili pokriveni zemljom, tako da smo prije desetak godina počeli organizirati iftare na Aladža džamiji. I prije nego što sam bio muftija prisustvovao sam svakome od njih iz neke svoje, ljudske potrebe. S obzirom da su radovi na Aladži u fazi u kojoj to ne možemo fizički organizirati, sada se polahko navikavamo na kompleks Mehmed-paše Kukavice. Predstavljanje ovog idejnog rješenja obnove džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice je naš zvanični ulazak u taj proces”, kaže Pitić te dodaje kako bi obnova kompleksa Mehmed-paše Kukavice trebala početi odmah nakon završetka radova na Aladža džamiji, koja bi trebala biti otvorena iduće godine.

Iftaru u Foči prisustvovali su i predstavnici turskog i bosanskog sindikata, koji imaju odličnu saradnju.

Midhat Sevin, zamjenik generalnog direktora Sindikata državnih službenika Republike Turske, ne krije uzbuđenje i zadovoljstvo što je prisustvovao ovom iftaru.

“Nas dvojica smo došli iz Turske, ali isto kao da je došla cijela Turska. Uz vas smo uvijek, to trebate znati”, dodaje Sevin.

“To što smo večeras u Foči pokazatelj je da ne zaboravljamo Bošnjake, bez obzira gdje se oni nalaze jer Bošnjaci nisu samo u Sarajevu, Zenici, Mostaru. Ovdje je jako bitno da oni postoje i ovaj iftar je prilika da Bošnjaci BiH, ali i braća Turci, naši sindikati, nisu zaboravili Bošnjake i da će uvijek imati našu pomoć”, rekao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH.

Pretposljednja noć ramazana završena je teravih-namazom, posljednjim ovog ramazana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.