Ekonomija

Iako su vlasti zakasnile s mjerama, turisti će ipak doći

Zakasnjelim pojednostavljivanjem pravila za ulazak u zemlju, te neublažavanjem viznog režima za građane Saudijske Arabije naša zemlja propustila je priliku da ugosti ovog ljeta veliki broj turista iz Golfskog zaliva, ali se uprkos tome očekuje da će značajan broj gostiju iz ovog dijela svijeta stići na odmor u našu državu.

Velika potražnja vladala je proteklih mjeseci za zračnim putovanjem iz zaljevskih zemalja do Sarajeva. Početkom godine aviokompanije su prodavale ograničen broja letova, ali stavljanjem pandemije Covid pod kontrolu povećan je broj planiranih letova, na kojima je većina mjesta unaprijed rezervirana.

Iako su neki avioprijevoznici kao primjerice Qatar Airways odgodili nastavak letova za Sarajevo do oktobra, uz neke postojeće avioprijevoznike pojavili su se novi.

Tako će ovog ljeta biti pojačan dolazak gostiju iz Kuvajta, budući da su dva avioprijevoznika iz ove zemlje najavila letove za Sarajevo – Kuwait Airways i Jazeera Airways, sa po dva odnosno četiri leta sedmično.

Letovima avioprijevznika Gulf Air iz Bahreina bi od 26. juna trebali bi pristizati turisti na relaciji Manama-Sarajevo.

Na drugoj strani, domaća kompanija FlyBosnia, koja je imala velika očekivanja od ovogodišnje ljetne sezone, otkazala je sa svojim jednim avionom pokretanje letova između Sarajeva i Kuvajta, ali je zakazala linije između glavnog grada Bosne i Hercegovine i Rijada.

Sa linijama koje održavaju FlyDubai, Flynas i Air Arabia, očekivati je da će ipak značajan broj turista iz zemlja Golfa doći u zemlju i oživjeti turizam u Sarajevu i drugim centrima u unutrašnjosti, gdje je on i najviše trpio u pandemijskim uslovima.

Pojednostavljenjem ulaska u zemlju očekuje se dolazak i dijaspore u većem broju, pa bismo konačno mogli imati nešto bolju turističku sezonu.

Bh. vlasti nedavno su dozvolile ulazak u zemlju osobama koje su cijepljene ili su prebolovale koronavirus bez negativnog PCR testa. Također, odlučeno je da će se na bh. granici priznavati i antigenski test. Do sada se sve ovo odnosilo samo na stanovnike Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Turistički radnici su upozorili da je mjera bh. vlasti, oko koje je bilo političkog prijepora, uveliko zakašnjela, ali je u svakom slučaju dobrodošla da se turistička sezona koliko-toliko spasi.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button