Islamske temeVideo

Hutba iz Begove džamije: Dova za teške situacije

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je kazivao hfz. Salih-ef. Halilović.

Džuma-namazu je prisustvovao samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora, u skladu sa posljednjim instrukcijama objavljenim 12. marta za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Hutbu je uživo na Facebook stranicama prenosio Media centar Islamske zajednice.

Hafiz Halilović je govorio o kur’anskom kazivanju o dovi poslanika Junusa a.s.

Iz kur’anskog kazivanja o poslaniku Junusu, a.s., izdvojio je jedan događaj koji je obilježio misiju ovog poslanika i kao pouku i ibret poslužio generacijama vjernika poslije njega.

Junus, a.s., razočaran u svoj narod i bez nade da će iko od njih povjerovati u poruku koju im je prenosio, napustio je grad u koji je poslan, ali bez dozvole svoga Gospodara. Za vrijeme putovanja more se uzburkalo i lađa je postala nesigurna. Da bi se spasili putnici su počeli bacati stvari sa nje, ali to nije bilo dovoljno, pa su na kraju odlučili i pojedine saputnike baciti u more sa lade. Jedan od njih kojeg su bacili u more je bio i Junus, a.s.. Poslije toga Junusa a.s., progutao je kit koji je slijedio lađu, pa on, kako nam to Kur’an kazuje, u tmini utrobe kita zavapi i molbom, dovom se obrati svome Gospodaru.

„I Zunnunu se, kada srdit ode i pomisli da ga nećemo kazniti – pa poslije u tminama zavapi: ‘Nema boga osim Tebe, hvaljen neka Si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!’ – odazvasmo i tegobe ga spasismo, eto, tako Mi spašavamo vjernike. ” (El-Enbija, 87-88)

Situacija u kojoj se Junus, a.s., našao bila je teška, kritična, bezizlazna. U trenucima kada mu se bližio kraj, kada nije imao nikakvo rješenje niti mogao išta učiniti, ovaj poslanik svome Gospodaru upućuje dovu na koju mu se Uzvišeni Allah odaziva i spašava ga iz životno opasne situacije.

Hafiz Salih-ef. Halilović se u hutbi osvrnuo na sve težu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini.

– Epidemija korona virusa već duže vrijeme hara ovom zemljom, talas za talasom nas pogađa. Kao što je velika opasnost bila za lađu na kojoj se Junus zadesio zbog oluje i udara talasa tako se i ova naša bosanskohercegovačka lađa, zbog nesposobnosti kormilara koji su preuzeli na sebe odgovornost i emanet brige o građanima ove zemlje, nalazi u kritičnoj i alarmantnoj situaciji – kaže hafiz Halilović.

Pozvao je vjernike da se pobrinu za sebe, te učine sve što mogu da sačuvaju sebe i druge ljude.

– Iscrpimo i uložimo sve resurse i mogućnosti koje imamo kako bismo pomogli sebi i drugima. Kada to uradimo, kada učinimo sve što je našoj moći onda se pouzdajmo u našeg Stvoritelja i molimo Ga da nam pomogne i da nas zaštiti, da nas sačuva ove počasti i da nas izbavi iz ove teške, kritične situacije – kaže Halilović i napominje da je ovih dana svima potrebna dova, osjećaj sigurnosti, nade i optimizma.

Podsjetio je na dovu poslanika Junusa, a.s., napominjući da putem ove dove Uzvišeni Allah podučava na koji način da Mu se obratimo u teškim, bezizlaznim i kriznim situacijama.

– Kada se nademo u teškoj situaciji, Uzvišenog Allaha zamolimo riječima: La ilahe illa Ente, subhaneke, inni kuntu minez-zalimin! (Nema boga osim Tebe, hvaljen neka Si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!). Kada to uradimo čvrstog ubjeđenja, ponizno i skrušeno vidjet ćemo da će se naš Gospodar inšaAllah odazvati i da će nam pomoći – kaže Halilović u danas održanoj hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button