Islamske teme

Hutba iz Begove džamije: Bogobojaznost donosi duševni mir

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kazuje je prvi imam ove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

U skladu sa posljednjim instrukcijama objavljenim 12. marta za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, današnjem džuma-namazu je prisustvovao samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

Hafiz Malkić je ukazao da se epidemiološka situacija pogoršala i da je veliki broj muslimana podlegao a još veći broj je onih koji su prošli ili prolaze kroz iskušenje bolesti koju uzrokuje virus Covid-19. Proučio je dovu za bolesne na putu izlječenja a merhumima da bude podaren Džennet.

Kroz primjere iz Kur’ana, sunneta i riječi uleme ukazao je na loše posljedice činjenja grijeha, navodeći da griješenje lišava ovosvjetskih udobnosti i nafake, a nasuprot tome, bogobojazan i moralan život donosi nafaku punu bereketa i duševnog mira.

– Musliman mora uvijek voditi računa o svojim postupcima. Mora biti pažljiv i odgovoran, truditi se da ne čini grijehe, odnosno da ih svede na minimum, jer je to jedna od glavnih zadaća vjernika – istakao je hafiz Malkić.

Podsjetio je da su, propagirajući čist, moralan i pošten život, Kur’an, hadis i islamski učenjaci upozoravali na dobre posljedice ovakvog života, kako na ovom tako i na budućem svijetu. Tako isto, vodeći propagandu protiv griješenja, isticali su njegove loše posljedice na oba svijeta.

– Griješenje skraćuje život – rekao je i pojasnio da se ove riječi mogu shvatiti i tako da se iz života podigne blagoslov i bereket pa se životni vijek, koliko god dugačak bio, čovjeku učini kratkim.

Dodao je i da se skraćivanje života griješenjem može shvatiti i u pravom smislu, tako da neke stvari mogu skratiti život, kao što ga neke mogu i produžiti, a da to ne dolazi u sukob sa Božijim određenjem jer i ono ima svoje uzroke za koje se veže.

Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osigurao je uživo prenos džuma-namaza iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu a snimak se može pogledati na Youtube kanalu Televizije BIR.

Preporod.info

Povezani članci

Back to top button